Budi dio naše mreže
Izbornik

Dar mlade mise u 50. godini života osječke župe sv. Leopolda Bogdana Mandića

Osijek (IKA/TU)

Uz geslo „Živi čovjek slava je Božja“ vlč. Leopold Čurčić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, proslavio je u nedjelju 14. srpnja mladu misu u osječkoj župi sv. Leopolda B. Mandića.

Već u samom pozdravu domaćeg župnika Tomislava Benakovića ispred obiteljske kuće mladomisnika nametnula se radost, kao glavna misao vodilja mladomisničkog slavlja. Mladomisnik je potom primio blagoslov majke i braće te su se župljani i svi gosti u svečanoj procesiji uputili u župnu crkvu Sv. Leopolda Mandića u osječkom Cvjetnom naselju.

Mladomisnik Čurčić euharistijsko slavlje predvodio je uz desetoricu svećenika. Propovijedao je na osnovi evanđelja po Luki vlč. Zvonko Pažin, profesor na KBF-u u Đakovu i župnik u Čepinu. Svoje misli o svećeništvu temeljio je na Prispodobi o milosrdnom Samarijancu. Svim vjernicima i napose mladomisniku vlč. Pažin pojasnio je kako svećenik treba biti milosrdan, onaj koji pomaže, onaj koji vidi svojeg bližnjeg, onoga malenog i neprimjetnog.

Uz te misli i čestitku mladomisniku, vlč. Pažin uočio je kako i svećenik poput Samarijanca, što je veoma znakovito, pomaže i rane liječi vinom i uljem. „A svi smo po Kristovu primjeru pozvani liječiti rane jedni drugih poput milosrdnog Samarijanca, biti jedni drugima na pomoć upravo u brzini i jurnjavi života!“ kazao je vlč. Pažin. „Bog svojoj Crkvi na poseban način daruje svećenike koji su oruđe Božjeg milosrđa i oruđe Božjeg praštanja.

A svaki je svećenik svjestan da to nije od njega nego je Božji službenik, i da po njemu Bog i Crkva pomiruje grešnike s Bogom. I to je veliki dar, kada svećenik svjestan svoje slabosti, daruje sebe vjernicima u sakramentu pomirenja i posebno u sakramentu euharistije.“

Svoje misli vlč. Pažin završio je lijepim željama i ohrabrenjem mladomisniku da bude pravi milosrdni svećenik čovjeku današnjeg vremena, uz svu radost i teškoće koje svaki svećenik u svećeničkom životu osjeća.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Benaković je, spomenuvši jubileje koje župa slavi , rekao: „Raduje se Majka Crkva, ali radujemo se i mi! Mi slavimo ove godine pedeset godina kako je biskup Stjepan osnovao našu župu, četrdeset godina kako nam je darovana relikvija sv. Leopolda i trideset godina kako je biskup Ćiril posvetio ovu našu crkvu i njezin oltar! I kada su me braća svećenici pitali kako ću proslaviti jubilej i kakvu ću akademiju imati, odgovorio sam da se ne trebam za to brinuti. Pobrinuo se dobri Bog prije 25 godina, kada se rodio naš mladomisnik Leopold. Leopoldu je danas i rođendan, i svi skupa mu poželimo blagoslovljen i plodan svećenički život!“

Na kraju misnog slavlja mladomisnik Čurčić zahvalio je župljanima, roditeljima i braći, svima koji su ga pratili tijekom života, od kojih je učio jednostavan i miran život.

Misno slavlje animirala su dva župna zbora i jedna pjevačka klapa. Na kraju euharistijskog slavlja mladomisnik Čurčić podijelio je svoj mladomisnički blagoslov okupljenim vjernicima i svojoj obitelji. Druženje su vjernici uz vlč. Čurčića nastavili u dvorištu crkve, zahvaljujući Trojedinom Bogu za dar mlade mise u 50. godini života župe sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Vlč. Leopold Čurčić rođen je 14. srpnja 1994. godine, i svoje će poslanje nastaviti u Zagrebačkoj nadbiskupiji.