Budi dio naše mreže
Izbornik

Dekret o upisu liturgijskih slavlja svete Marte, Marije i Lazara u Opći rimski kalendar

Vatikan (IKA)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je 26. siječnja 2021. godine Dekret o upisu liturgijskih slavlja svete Marte, Marije i Lazara u Opći rimski kalendar čiji prijevod donosimo u cijelosti.

KONGREGACIJA ZA BOGOŠTOVLJE I DISCIPLINU SAKRAMENATA

Prot. N. 35/21

DEKRET
o upisu liturgijskih slavlja
svete Marte, Marije i Lazara
u Opći rimski kalendar

Budući da je u kućanstvu u Betaniji Gospodin Isus iskusio obiteljski duh i prijateljstvo Marte, Marije i Lazara, Evanđelje po Ivanu govori da ih je volio. Marta mu je velikodušno pružila gostoprimstvo, Marija je pažljivo slušala njegove riječi, a Lazar je odmah izašao iz groba na zapovijed Onoga koji je ponizio smrt.

Povijesna nesigurnost Latinske crkve oko identiteta Marije – Magdalene, kojoj se Krist ukazao nakon uskrsnuća, sestre Marte, grešnice kojoj je Gospodin oprostio grijehe – koja je rezultirala upisom samo Marte u Rimski kalendar na dan 29. srpnja, nedavno je riješena u novim studijima, kako je i potvrđeno u sadašnjem Rimskom martirologiju koji se istoga dana spominje i Marije i Lazara. Također, u nekim se određenim kalendarima ove dvije sestre i brat zajedno slave istoga dana.

Stoga, uzimajući u obzir važnost evanđeoskog svjedočanstva koje su pružili u dočeku Gospodina Isusa u svoj dom, pažljivo ga slušajući, vjerujući da je on uskrsnuće i život, prihvaćajući prijedlog ovog Dikasterija, Vrhovni svećenik Franjo naložio je da se 29. srpnja u Opći rimski kalendar upiše spomendan svetih Marte, Marije i Lazara.

S ovom odlukom, ovaj spomendan mora biti upisan u sve kalendare i liturgijske knjige za misna slavlja i slavlja liturgije časova; priloženi dopunjeni i izmijenjeni liturgijski tekstovi moraju se prevesti, odobriti i nakon potvrde ovog Dikasterija na biskupskim konferencijama je da ih i objave. Unatoč svemu što je suprotno.

Iz sjedišta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata,
26. siječnja 2021., spomendan svetih Timoteja i Tita, biskupa.

Robert Kard. Sarah
prefekt

✠Arthur Roche
nadbiskup tajnik