Budi dio naše mreže
Izbornik

Demantij Zadarske nadbiskupije na objavljene netočnosti u medijima u svezi stana u ulici don Ive Prodana 15 u Zadru i obitelji Mika

Zadar (IKA )

Zadar, (IKA) – Zbog kleveta kojima je izložena u svezi stana u ulici don Ive Prodana 15 u Zadru i obitelji Mika, Zadarska nadbiskupija je u ponedjeljak 31. listopada, medijima koji su s tim u vezi u člancima objavili niz netočnosti i manipulacija, poslala demantij i uputila molbu za njegovim objavljivanjem zbog objavljenih neistina. Za Zadarsku nadbiskupiju i župu sv. Šime demantij potpisuje odvjetnik koji zastupa Zadarsku nadbiskupiju, a u cijelosti ga prenosi Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije: 
Poštovani,
Budući da već nekoliko tjedana na portalu Zadar News novinar pod šifrom M.V. objavljuje novinarske članke o obitelji Mike Donata, koji je bespravno uselio u stan kojega je vlasnik Zadarska nadbiskupija i Župa sv. Šimuna, i iznosi svakojake neistine, molimo Vas da, sukladno čl. 40. Zakona o medijima, objavite ovaj demantij:
1. Nije istina da Zadarska nadbiskupija nema socijalnog osjećaja za obitelj Mike Donata. Istina je da je neko vrijeme (od 1996.-1997.) dok je bio podstanar u ulici Ferde Šišića 10/A bio korisnik pomoći Caritasove socijalne službe, kao i Službe socijalne skrbi Zadar, a prema čijim podatcima je imao prijavljeno prebivalište na gore navedenoj adresi.
2. Nije istina kako Crkva, odnosno Zadarska nadbiskupija bilo kome prijeti, pa tako niti obitelji Mika, već ista samo pravnim putem kao nesporni vlasnik predmetne nekretnine i kao zaštićeno kulturno dobro pokušava ostvariti zaštitu svojih prava jednako kao i bilo koja pravna ili fizička osoba u Republici Hrvatskoj.
3.  Nije istina kako je predmet postupka samo maloljetna kći, već svi članovi obitelj Mika koji su bespravno uselili u tuđi stan, vlasništvo Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Šimuna i tamo godinama borave. Nadbiskupija je bila strpljiva i više godina čekala da dođe u posjed spomenute nekretnine mirnim putem, no to se nažalost nije dogodilo.
4. Nije istina kako Mika Donato ima neka prava na predmetnoj nekretnini, a što je sve razvidno iz vlasničkog lista. Istina je kako je Mika Franci bio vlasnikom ½ podrumskih prostorija i ½ dvorišta-vrta. Međutim, ta vlasnička prava je prenio na Zadarsku nadbiskupiju i župu sv. Šimuna kupoprodajnim ugovorom 24. ožujka 1994. godine, za koja mu je i isplaćen novčani iznos od 162.000,00 HRD-a.
5.  Čudno je, stoga, i uvjerenje o prebivalištu kojeg ste objavili na vašim stranicama iz kojeg proizlazi da je Mika Donato imao prijavljeno prebivalište od 30. kolovoza 1984. godine na adresi Zadar, don Ive Prodana 15, budući Mika Donato nikada nije bio vlasnik stana koji se nalazi na toj adresi, a niti mu je Zadarska nadbiskupija ili Župa sv. Šimuna dala odobrenje za prijavu prebivališta.
6.  Iz svega naprijed navedenog razvidno je kako su netočni svi navodi koje ste iznijeli u svojim člancima i kako su isti usmjereni isključivo ka klevetanju i nanošenju štete ugledu Crkve kao institucije, pa Vas stoga molimo da objavite ovaj demantij na Vašem portalu uz svaki članak koji ste dosada objavili vezano uz spor obitelji Mike Donata i Zadarske nadbiskupije i Župe sv. Šimuna.