Budi dio naše mreže
Izbornik

Deseta obljetnica postavljanja Kipa Gospe od puta s djetetom Isusom na odmorištu Krka

Skradin (IKA)

Svečanost obilježavanja jubilarne desete obljetnice postavljanja kipa Gospe od puta s djetetom Isusom održana je u srijedu 14. kolovoza na odmorištu Krka na dionici Autoceste A1 Zagreb-Split.

Na svečanosti u sklopu koje je bila Služba Riječi bili su predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum i inicijator izgradnje i postavljanja kipa Gospe od puta s djetetom Isusom prof. dr. Dragan Primorac, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, šibenski biskup Tomislav Rogić, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas te skradinski župnik don Gabriel Jagarinec.

Pozdravljajući okupljene, dr. Primorac naglasio je kako je postavljanje kipa Gospe od puta duboko duhovni događaj. U proteklih deset godina brojni vjernici koji se zaustavljaju kod Gospinog kipa svjedoče snagu i ljubav koju Marija nosi. Osobno mislim da našu vjeru moramo svjedočiti ne samo pričama nego i dijelima. To je Hrvatska koju sanjamo i koja će se dogoditi, kazao je dr. Primorac.

„Putovanje uvijek podrazumijeva neku neizvjesnost. Što nas sve čeka na putu? Hoćemo li na vrijeme stići? Hoće li sve proći dobro? Marija je ta pomoć na putu da sretno stignemo do cilja, uzdajući se u Gospodina koji će nam providjeti što nam je potrebno, kao što je to bilo u životu Blažene Djevice Marije, čije srce veliča Gospodina za sva dobročinstva“, poručio je biskup Rogić u nagovoru.

„Putovanje ljudskog života prema vječnosti. Putovanje od djetinjstva, mladosti, zrelosti do starosti. Putovanje životnog učenja, upoznavanja Božjih darova i stvorenja. Putovanje s braćom i sestrama, suputnicima koje nam je Bog stavio na životni put da izgradimo zajedništvo, jednodušnost u svakom dobrom i plemenitom nastojanju. Putovanje u vjeri, nadi i ljubavi prema Bogu! Putovanje od jednog do drugog ljudskog srca, putovanje koja rađa susretima koji nas obogaćuju i izgrađuju, čine od nas ono što kroz život postajemo i kako za vječnost dozrijevamo. Sve to od Gospe učiti možemo i trebamo, imajući je stalno pred očima kao našu suputnicu i zaštitnicu svakog putovanja. Sve to i još puno više želio je označiti i ovaj Gospin kip ovdje na odmorištu Skradin, Hrvatskog auto puta“, kazao je šibenski biskup.

„Neka svaki prolazak pokraj Gospe od Puta vjernika potakne da joj sve svoje životne putove preporuči, neka na molitvu poziva i Bogu dovodi. Putniku, koji Gospu ne prepoznaje, neka posvjedoči u koga se vjerni hrvatski puk pouzdaje i kome se moli, da i njega sretno dovede cilju i poznavanju Boga. Svima nama neka bude znak Božje dobrote i ljubavi koja nam se u Marijinoj Majčinsko ljubavi za svoju djecu, koju je pod križem rodila, nikada ne prestaje darivati“, zaključio je biskup Rogić.

 

Kip Gospe od Puta postavljen je 14. kolovoza 2009. godine. Skulptura visine 3.5 m i težine 8 tona najviši je kip Majke Božje u Hrvatskoj, a djelo je akademskog kipara Krune Bošnjaka i akademskog kipara Vene Jerkovića te njihovih suradnika.