Budi dio naše mreže
Izbornik

Djelatnici i suradnici katoličkih medija iz Gradišća u posjetu Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA )

Varaždin, (IKA) – U posjetu dijelu Varaždinske biskupije 29. i 30. rujna boravilo je 175 djelatnika, suradnika i pretplatnika katoličkih medija u austrijskom Gradišću, i to hrvatskog lista “Glasnik” i njemačkog lista “Martinus”. Među sudionicima dvodnevnoga hodočasničkog izleta, koji svake godine ti katolički mediji priređuju za svoje djelatnike, suradnike i pretplatnike, bio je i dio gradišćanskih Hrvata. Hodočasnike je vodio o. Štefan Vukić, OMV, iz Loretta, biskupski vikar za Hrvate u Željezanskoj biskupiji i urednik lista “Glasnik”. Pridružili su im se i svećenici Karl Opelka, upravitelj župa Jois i Winden, o. Dietrich Altenburger, salezijanac iz Unterwaltersdorfa, te vlč. Zdravko Gašparić, upravitelj župa Kittsee (Gijeca), Pama (Bilo Selo) i Edelstahl, a sudjelovala je i s. Marina Vuleta, milosrdnica na službi u Željezanskoj biskupiji.
Po dolasku u Varaždinsku biskupiju posjetili su župu Kamenica kod Lepoglave gdje ih je dočekao župnik Dragutin Joč. Hodočasnici su sa svojim domaćinima u župnoj crkvi Sv. Bartola slavili misu koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Među suslaviteljima bio je i domaći kamenički sin Tomislav Antekolović, župnik u Murskom Središću, koji je niz godina službovao u Njemačkoj.
Na misi je zahvalilo za hodočašće i posjet Kamenici te se podsjetilo kako pokrajinu Gradišće u Austriji i tamošnju biskupiju sa sjedištem u Željeznom sa župom Kamenica povezuje svećenik vlč. Zdravko Gašparić koji je rodom upravo iz te župe, a svećenik je Biskupije Željezno te pastoralno djeluje u njoj. Zahvaljujući toj poveznici, 50-tak vjernika iz te biskupije svake godine sudjeluje na župnoj proslavi sv. Bartola u Kamenici, a ove je godine u kolovozu proslavu predvodio biskup iz Željezna Egidije Živković.
Biskup Mrzljak hodočasnicima je ukratko predstavio biskupiju koja ovih dana obilježava 15. obljetnicu osnutka. Uime hodočasnika na srdačnoj dobrodošlici i zajedničkom slavlju zahvalio je Vukić, uručivši prigodne darove biskupu Mrzljaku i domaćem župniku. Misa je služena na njemačkom jeziku, a dio čitanja i pjesama bio je na gradišćanskom hrvatskom jeziku. Liturgijsko pjevanje pratio je tamburaški sastav Biseri iz Kamenice, dok je Limena glazba iz Lepoglave svojom svirkom uveličala uvodnu procesiju.
Nakon zajedničkog objeda hodočasnici su razgledali dvorac Trakošćan, a u nedjelju su posjetili Lepoglavu i biskupski grad Varaždin.