Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodijeljene nagrade i priznanja Hrvatskoga društva katoličkih novinara

Zagreb (IKA )

Nagrada za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Vladi Čuturi za višedesetljetni novinarski, publicistički i urednički rad, te širenje kršćanskih nazora u društvu – Godišnju nagradu dobio je Jadran Bašić

Zagreb, (IKA) – Hrvatsko društvo katoličkih novinara je u povodu 50. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija dodijelilo nagrade i priznanja temeljem javnog poziva, te pristiglih prijedloga. Prigodna svečanost održana je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu u utorak 10. svibnja.
Nakon uvodne molitve koju je predvodio duhovnik Društva dr. fra Darko Tepert, pozdravnu riječ uputila je predsjednica Društva dr. Suzana Peran. Naši slavljenici – kako pojedinci, tako i glasila i uredništva ¬ različita po svojoj publici i namjeni; pokazuju kvalitetu novinarskoga rada, kao i tradiciju i bogatu ponudu katoličkih medija. Sva ta naša glasila – među kojima neka slave pola stoljeća djelovanja – bila su, a neka i dalje budu mjesto susreta, dijaloga, promišljanja, slušanja i prihvaćanja, na što nas potiču i crkveni dokumenti o medijima, rekla je dr. Peran. Istaknula je kako su “proslava Svjetskoga dana medija, ove nagrade i priznanja, dodatni poticaj da se i dalje trudimo, premda malobrojni, na ‘medijskoj njivi Gospodnjoj'”. Ukazala je i na činjenicu, da je Društvo ove godine otvorilo put do nagrada mladima, što je na tragu želje za pomlađivanjem katoličkog novinarstva.
Medijsko djelovanje naših slavljenika, ali i nas ostalih, vjerujem, ostat će nekim novim mlađim naraštajima kao profesionalni primjer ali i građa za neka moguća buduća istraživanja, napise o kvaliteti i posebnostima katoličkih medija i novinara, dodala je, te zaključila: “Svima nama želim rast u novinarskoj izvrsnosti i prepoznatljivost po kvaliteti naših izvještaja temeljenih na novinarskoj etici, kao i ustrajnost u širenju evanđeoskih vrijednosti, a za napredak i zajedništvo i Crkve i društva”.
Svoju pisanu čestitku svim ovogodišnjim dobitnicima uputio je i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Vladi Čuturi za višedesetljetni novinarski, publicistički i urednički rad, te širenje kršćanskih nazora u društvu.
Godišnju nagradu primio je Jadran Bašić za kvalitetno izvještavanje i prinos nazočnosti Hvarsko-bračko-viške biskupije u hrvatskome medijskome prostoru.
Društvo je također dodijelilo priznanja i svojim članovima za dugogodišnji novinarski rad. Za 50 godina novinarskog rada priznanja su dobili fra Vjenceslav Janjić i Želimira Valentinčić, a za 35 godina don Anđelko Kaćunko.
Ove godine prvi puta dodijeljena je i posebna nagrada za mlade novinare. Nagradu je dobila Gabriela Jurković za rad “Milosrdni poput Oca”, a sponzor nagrade je bila u povodu 800. obljetnice Dominikanskoga reda Hrvatska dominikanska provincija.
Dodijeljena su i priznanja katoličkim glasilima. Za 50 godina izlaženja priznanje je dodijeljeno Malom koncilu, MAK-u. Mjesečnik “Naša ognjišta” dobio je priznanje za 45 godina izlaženja. Također za 45 godina izlaženja priznanja su dobili i list bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu “Vjesnik biskupa Langa”, glasnik svetog Leopolda Bogdana Mandića “Ljudima prijatelj”, te glasilo Vicepostulature časnog sluge Božjega fra Ante Antića “Dobar Otac Antić”. Za 40 godina izlaženja priznanje je dobilo glasilo “MI”. Vjerski informativno-kulturni list “Ladonja” dobio je priznanje za 35 godina izlaženja, a Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 20 godina postojanja. Glasilo Zajednice Cenacolo “Uskrsnuće” dobilo je priznanje za 15 godina izlaženja. Za 10 godina izlaženja priznanja su dodijeljena glasilu Svetišta blažena Marija Propetog Isusa Petković “Tebi Majko” i mjesečnom glasilu “Glasnik mira”. Za 10 godina rada priznanje je dodijeljeno Uredu za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.
Osvrt na poruku pape Franje za 50. svjetski dan sredstava društvene komunikacije dala je dr. Dubravka Petrović Štefanac iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Ukazala je na nekoliko ključnih elemenata. Ponajprije, papa Franjo se obraća porukom svima nama da u konkretnom društvu u kojem bivamo i djelujemo, u našoj prelijepoj zemlji Hrvatskoj, u kojoj kršćani čine više od 90 posto stanovništva, promišljamo i istražujemo moguće putove plodnoga susreta komunikacije i milosrđa. Crkva naviješta i aktualizira evanđelje u složenoj mreži društvenih odnosa. Ona Radosnu vijest priopćuje, komunicira svojim socijalnim naučavanjem. Pri tome ovdje se ne stavlja naglasak samo na cilj kojim se želi po svaku priliku dospjeti do čovjeka u društvu kao onoga koji je primatelj evanđeoskoga navještaja, već se želi samo društvo obogatiti evanđeljem, želi se da evanđelje uđe u dublje pore samoga društva i postane njegov sastavni dio. Brinuti za čovjeka, za Crkvu znači uključiti i društvo, zajednicu. Stoga, “svaka riječ i svaki čin morao bi izražavati (priopćavati) Božje suosjećanje, nježnost i opraštanje prema svima”, istaknula je predavačica.
Da bi se društvo učinilo čovječnijim, dostojnijim osobe, potrebno je ponovno vrednovati ljubav u društvenom životu s ciljem njezinoga pretvaranja na političkoj, gospodarskoj, kulturnoj razini, u trajnu i vrhovnu normu djelovanja. Ljubav gledati kao počelo i posljednji cilj. Kršćanima to ne bi trebalo biti teško, zar ne? Kao kršćani i ljudi dobre volje veselimo se iskustvu otvaranja naših srca drugima! Nemojmo se obeshrabriti, zatvoriti u sebe, prepustiti ravnodušnosti i apatiji. Budimo podupiratelji istinskoga plodnog susreta u komunikaciji svjesni naše odgovornosti za dirnuti u srca drugih. Učinimo oazu milosrđa vidljivom već danas, pozvala je dr. Petrović Štefanac.
Osim članova Društva, nagrađenih novinara, te urednika glasila, svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica u HR i BiH, predsjednik Unije franjevačkih provincijala Europe i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM dr. fra Miljenko Šteko, kao i provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Anto Gavrić, ujedno i član Upravnoga odbora HDKN-a.
Darovatelji nagrada bile su izdavačke kuće “Kršćanska sadašnjosti” i izdavačka kuća “Školska knjiga”. U glazbenom dijelu sudjelovao je zbor mladih “Totus Tuus” iz zagrebačke župe Uznesenja BDM – Stenjevec pod ravnanjem Dalije Mock, a program je vodila Ivana Šimunić.