Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Zlatko Brauchler slavio mladu misu u Nijemcima

Nijemci (IKA)

Don Zlatko Brauchler proslavio je drugu mladu misu (sekundicij) u nedjelju 19. studenoga u Župi sv. Katarine u Nijemcima.

Na početku mise sve je pozdravio župnik vlč. Patrik Križanac. Uz župnika su koncelebrirali vlč. Mihael Sokol, katedralni župnik Beogradske nadbiskupije, o. Srećko Rimac, OCD karmelićanin i domaći sin i drugi ovogodišnji mladomisnici, među njima i vlč. Domagoj Brkić, župni vikar Župe Imena Marijina u Osijeku i vlč. Petar Subotić, također iz Nijemaca.

Propovijedao je vlč. Marko Obradović, župni vikar Konkatedralne župe sv. Petra i Pavla u Osijeku. U propovijedi je rekao: „Slušajući danas evanđelje, dobivamo svi poticaj za većom revnošću u našim životima. Revnošću koja traži Božju volju i to kroz dva vrlo jednostavna puta: molitvu i rad. Isus kaže u prispodobi kako neke sluge imaju više, neke manje talenata. Međutim, pred svima njima stoji jednak izazov: jesu li vrijedni i marljivi te koriste li talente na službu drugima i tako ih umnažaju? Tebi je mladomisniče Bog očito dao mnogo talenata kada te je odveo u središte naše Crkve, u Vječni grad gdje se pripremaš za svoju daljnju službu kroz studij. Kao što ih imaš ti, tako svatko ima svoje poslanje i talente koje nam je Bog dao. Svi ćemo jednoga dana biti pitani čiji si život živio i kako smo ga živjeli? Blago nama ako nas Gospodin o našoj posljednoj uri nađe kao one koji su čitav svoj život i sve svoje talente stavili na slavu Bogu i korist ljudima.“ Propovjednik je nastavio: „Upravo je ove riječi današnjeg evanđelja živio svetac našeg vremena, a tebi je mladomisniče važan, jer si za svoje mladomisničko geslo odlučio uzeti njegove prve riječi pontifikata. To je Ivan Pavao II., kojeg i naš narod, kao i cijeli svijet jako voli jer je svojim svećeništvom oduševio svijet – ne za sebe, već za Kristom. ‘Ne bojte se’ riječi su za koje sv. Ivan Pavao II. nije ni slutio da će zapaliti svijet. Zapalile su jer nisu bile od čovjeka Wojtyle, nego od Pape koji se potpuno predao vodstvu Duha Svetoga i Blaženoj Djevici Mariji. Ove si riječi dragi Zlatko uzeo i ti. A kada si ih uzeo ti, uzele su i one tebe. I tako ste sada postali i bit ćete vjera, nada i ljubav onim dušama kojima te Bog bude slao. Tvoja hrabrost i tvoje riječi ‘Ne bojte se’ ne leže u tvojim snagama i sposobnostima, već u Objavi koja je došla u Isusu Kristu po kojoj nam je Bog poručio kako svime upravlja i da je On razlog ljubavi zbog koje svi naši strahovi nestaju.“

Na koncu euharistijskog slavlja mladomisnik je izrekao zahvalnu molitvu Bogu za sva njegova dobročinstva i za sve s kojima je osobito povezan.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći zbor mladih „Laus tibi“.

Don Zlatko Brauchler rođen je 16. kolovoza 1991. u Speyeru (Njemačka), a predci su mu podunavski Nijemci iz Nijemaca. Za svećenika ga je zaredio kardinal Kurt Koch na blagdan Kraljice Svete Krunice, 7. listopada 2023. u Bazilici sv. Petra u Vatikanu. Prvu mladu misu slavio je sutradan, 8. listopada na oltaru Katedre sv. Petra u Vatikanu. Član je Papinskog svećeničkog zavoda Teutonico u Vatikanu i na poslijediplomskom je studiju na Lateranu.

Iz župe Nijemci dosad su zaređena osmorica svećenika.

Ključne riječi:
don zlatko brauchler Nijemci