Budi dio naše mreže
Izbornik

Donji Lapac: Proslavljen spomen bl. Katarine Kosače Kotromanić

Donji Lapac (IKA)

U najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije, u Donjem Lapcu, na 30. nedjelju kroz godinu 25. listopada na župnoj misi svečano je proslavljen spomendan bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, koja se u hrvatskom narodu iz Bosne časti kao blaženica.

Misu je predslavio župnik vlč. Dino Rupčić.

Govoreći o životu kraljice Katarine, župnik Dino je na tragu Evanđelja istaknuo da je Katarina ljubila Boga, ali i čovjeka iznad svega. No, Katarina je primjer mukotrpnog života u borbi za svoj narod koji je bio ispunjen sviješću kršćanske odgovornosti i kraljevske veličine, zaključio je župnik Rupčić.

Razlog proslave i štovanja bl. Katarine u Župi sv. Ivana Pavla II. je što glavninu katolika u njenoj maloj zajednici čine katolici iz Kraljeve Sutjeske gdje se blaženica posebno časti.

Katarina Kosača-Kotromanić bila je jedna od posljednjih kraljica Bosne, a glas o njenoj svetosti od davnina je prisutan u hrvatskom puku iz Bosne. Nakon smrti 25. listopada 1478. godine pokopana je u Rimu u franjevačkoj crkvi Aracoeli na Kapitolu koja je redovito mjesto čašćenja na hodočašćima Hrvata u Rim i Vatikan.

U Donjem Lapcu od 1997. djeluje KUD Kraljica Katarina kao izvorno društvo koje njeguje i promiče izvornu pjesmu i običaje Kraljeve Sutjeske i šire okolice.