Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Jembrih o povijesti varaždinskih uršulinki

Varaždin (IKA )

Predstavljanje knjige priređeno na dan kada su prije 300 godina uršulinke iz Bratislave zbog tadašnjih nesigurnih prilika krenule na put prema Varaždinu

Varaždin, (IKA) – Knjiga dr. sc. Alojza Jembriha “Duhovni razgovor ili prva stoljetnica uršulinki u Varaždinu” o povijesti varaždinskih uršulinki predstavljena je 27. studenoga u uršulinskom samostanu u Varaždinu. Riječ je o knjizi koja iznosi povijest prvih 100 godina djelovanja uršulinki, od 1703. do 1803. godine, odnosno donosi pretisak propovijedi kapucina o. Blaža Jurja Dvorskog koju je izrekao 1803. na svečanom slavlju u prigodi 100. obljetnice dolaska uršulinki u Varaždin. Ta jubilarna propovijed, odnosno “Duhovni razgovor”, dragocjeni je izvor povijesnih podataka, a izrečena je na hrvatskome kajkavskom jeziku. Knjiga također donosi propovijed franjevca Serafina Gergelja, koju je izrekao 1731. u prigodi 50. obljetnice redovničkih zavjeta poglavarice Ivane Gloss, osvrćući se u njoj na dotadašnje zapise o varaždinskim uršulinkama. Riječ je o najstarijoj propovijedi tiskanoj na hrvatskom jeziku kajkavske osnovice 18. stoljeća.
Samo predstavljanje knjige priređeno je na dan kada su prije 300 godina 27. studenoga 1703. uršulinke iz Bratislave zbog tadašnjih nesigurnih prilika krenule na put prema Varaždinu, kamo su stigle 3. prosinca iste godine, čime je započelo djelovanje uršulinskog reda u Hrvatskoj, istaknula je pozdravljajući okupljene s. Klaudija Đuran iz varaždinskog samostana. “Prva stoljetnica zapravo je divna propovijed jednoga vrsnog propovjednika kapucina Blaža Dvorskog, koja postaje svima dostupna zahvaljujući vrijednom istraživaču povijesnog blaga hrvatskog jezika i književnosti, kulture i baštine dr. Alojzu Jembrihu”, kazala je s. Klaudija, zahvalivši autoru, ali i Hrvatskoj provinciji sestara uršulinki na izdavačkom pothvatu.
Predstavljajući sadržaj Jembrihove knjige, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin prof. Magdalena Lončarić kazala je kako je ona posvećena 300. obljetnici dolaska sestara u Varaždin te je podsjetila na same autorove riječi “da je pripremajući knjigu spoznao svu vrijednost kojom su sestre uršulinke kroz tri stoljeća obogaćivale grad Varaždin i Hrvatsku”. Dr. Jembrih kao filolog i kroatist prikazao je javnosti rad i djelovanje uršulinki, i to tako što je priredio pretisak, ali i transkript propovijedi o. Blaža, te poprativši tekst dodatnim poglavljima, osvrtom i komentarima. “Duhovni razgovor” pisan je hrvatskim književnim jezikom kajkavske osnovice, a ima dvostruku vrijednost, jer je značajan i kao književno-jezični spomenik, a to je ujedno i prva tiskana povijest uršulinki u Varaždinu do 1979., kada je izdana opširna povijest uršulinskog reda u Varaždinu autorica s. Marije Assumpte Svalina i s. Klaudije Đuran. U svojoj propovijedi o. Blaž govorio je o povijesnim okolnostima i razlozima dolaska sestara u Varaždin te načinu izgradnje samostana i crkve, a prikazao je i veliku duhovnu i materijalnu korist koju su svojim dolaskom i djelovanjem sestre imale za grad, zemlju i kraljevstvo u tijeku stogodišnjeg boravka u Varaždinu.
U svojoj knjizi dr. Jembrih opširno dokumentira očuvane zapise o povijesti uršulinki u prvoj stoljetnici te iznosi najzanimljivije podatke uz popratni komentar. Sadržaj knjige dodatno je obogaćen i prijevodom sažetaka na slovački, francuski i njemački jezik, a donosi i obilje tekstualnoga i ilustracijskog sadržaja. Zaključujući predstavljanje knjige, prof. Lončarić kazala je kako je zahvaljujući poznatoj, autoru svojstvenoj, temeljitosti, čitatelju pružena vjerodostojna povijesna informacija o prvih sto godina boravka uršulinki u Varaždinu, i to u najširem spektru – preko transkribiranoga i izvornog teksta uz dosljednu primjenu kritičkog aparata i dodatnih obavijesnih prilagodbi, kao što su obilje pomno odabranih ilustracija i kazalo osobnih imena. Stoga je na kraju čestitala dr. Jembrihu na temeljito obavljenom poslu i uzorno izrađenoj studiji, prenijevši autorove riječi kako čitava knjiga predstavlja zahvalnost.