Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Tanjić: Živjeti ideale Božje radosti, ljubavi i mira

Odra Sisačka (IKA)

Župa sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj proslavila je u četvrtak 17. siječnja svetkovinu nebeskog zaštitnika.

Svečanu prijepodnevnu misu predvodio je župnik u Vrbovcu Zoran Grgić, a u koncelebraciji su bili župnik u Selima Mato Sukalić, župnik u Lekeniku Tugomil Radiček, župnik u Pešćenici Branimir Motočić, supsidijar župe Pohoda BDM u Sisku Dražan Mirčić, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji Damir Ceković i domaći župnik Saša Jozić, a kao đakon posluživao je Ivan Ćorić. Vlč. Grgić u propovijedi je govorio o Božjoj Riječi koja raste te koju je potrebno prihvatiti i slijediti je te živjeti s njom kao i sv. Antun koji je surađivao s Božjom Riječi. Govorio je i o važnosti molitve i svjedočenja vjere te „o važnosti kušnje koja nas izgrađuje u vjeri i jača za nešto bolje i nešto ljepše od naših očekivanja, a što nam je Bog pripravio“.

Večernje misno slavlje predvodio je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić. U koncelebraciji su bili župnik u Žažini Mladen Vidak te domaći župnik Jozić. U propovijedi dr. Tanjić govorio je o tome kako je Bogu sve moguće, premda promatrajući svijet sve se čini tako tmurno. Gledajući glad, ratove, neprijateljstva zaista si postavljamo pitanje je li Bogu sve moguće, primijetio je dr. Tanjić. Bog je onaj koji traži suradnike i kroz kušnje nas jača, rekao je dr. Tanjić, uspoređujući sv. Antuna opata i bogatog mladića iz Evanđelja koji postavlja pitanje što mi je činiti da baštinim život vječni. Nakon Isusova odgovora da proda sve i pođe za njim odlazi smrknut i tužan za razliku od sv. Antuna „koji nas uči kako pronaći sebe u svijetu, kako slijediti Gospodina“. Naime, kada gledamo oko sebe postoje mnoga naša bogatstva, mnoga tehnologija, mnoge stvari koje su nam na službu, ali uz to bogatstvo oko nas mi smo unutar sebe u pustinji, stoga je važno dopustiti sebi da oko nas zavlada pustinja, a unutar nas da procvjeta bogatstvo i ljubavi i radosti. Bogu je sve moguće ako smo spremni na suradnju te ako počnemo živjeti ideale koji neće biti ideali da drugome naštetimo, nego ideali Božje radosti, ljubavi i mira. I to treba našu unutarnju pustinju oplemenjivati i zalijevati kako bismo poput sv. Antuna osjetili koje mi to bogatstvo posjedujemo, pojasnio je dr. Tanjić.

Nakon misa domaći župnik zahvalio je svima koji su bili na slavljima, darovao je predvoditelje slavlja poklonima u znak zahvale, a okupljeni narod učinio je zavjetni ophod oko kipa sv. Antuna moleći i prikazujući svoje obitelji pod njegovu zaštitu i zagovor. Nakon slavlja druženje je nastavljeno u vanjskim prostorima gdje je za sve pripremljeno kuhano vino i kolači koje su pripravile domaćice i vatrogasci DVD Odra. Nakon večernje mise dr. Tanjić blagoslovio je i prostore župnog ureda.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je predvodio vlč. Hrvoje Zovko. Teme trodnevnice bile su “Tko sam ja“ i „Je li svako dobro moje dobro“. U duhovnim nagovorima razmišljalo se o onome što čovjeka može ojačati za vjeru, ali i o onome što ga na putu vjere doista koči u življenju radosti i u Božjoj milosti. Treći dan priprave za župni blagdan završen je euharistijskim klanjanjem.