Budi dio naše mreže
Izbornik

Dračevica proslavila sv. Kuzmu i Damjana

Dračevica (IKA)

Okupljeni pred kipovima sv. Kuzme i Damjana, nebeskih zaštitnika, žitelji Dračevice proslavili su u blagdanskom ozračju, u subotu 26. rujna, svoje zaštitnike.

Već na uočnicu blagdana, 25. rujna, kipovi svetaca preneseni su u župnu crkvu na štovanje vjernicima, a njihovi životopisi čitani su na misi otvaranja slavlja župne svetkovine. Svečano misno slavlje predvodio je svećenik Vojne biskupije i profesor na Filozofskomu fakultetu u Splitu dr. Hrvoje Relja. 

U propovijedi dr. Relja potaknuo je vjernike na razmišljanje o pitanju životnoga temelja. Naglasio je kako je to temeljno pitanje koje postavlja Krist u evanđelju. “Na čemu temeljim svoj život, ne samo teoretski, nego i u svakodnevici? Što određuje moja životna počela?, važna su pitanja za naš život. Kako bismo odgovorili na pitanje što je temelj mojega života, potrebno je odgovoriti na pitanje tko je Bog, kakav je Bog u kojega vjerujem te tko je On za mene. Ako je Bog svemoguć, počelo bez počela, temelj sve stvarnosti, vječan i nepromjenjiv, alfa i omega, Onaj po kojemu je sve i za koga je sve, ako je Ljubav kako nam govori evanđelje, onda bi Bog trebao biti temelj našega života”, primijetio je dr. Relja.

Istaknuo je da je taj Bog svemoguć i dobar u svim trenucima našega života. “Neizmjerno je dobar u teškoćama i patnjama života, u ratovima i miru, u zdravlju i bolesti, u životu i smrti. To je temelj naše vjere. To je Bog koji se takvim pokazao prema nama. To je Bog koji je za nas darovao svoga Sina. To je Bog koji nije ljubav samo u sebi, nego i ljubav za nas”, poručio je, između ostaloga, propovjednik. 

Vjernicima je za primjer ponudio svece koje slave, pozvavši ih da poput nebeskih zaštitnika slijede Boga i pod cijenu svojega života. “Pozvani smo Boga slijediti u svome životu, i to bez kompromisa. Ne po principu: ja slijedim Boga u obitelji, ali ne na poslu ili slijedim Boga na poslu, a ne u obitelji. Istinska mudrost je biti Božji u svakodnevnici. Ne činiti kompromis, ne prodavati odnos s Bogom za neki sitniš, i to ovozemaljski. U taj sitniš spada i naš život. Naš život je vrijednost, ali u odnosu na ono na što smo pozvani, a to je život u Bogu koji je svemoguć i dobar, je sitniš. Bog je jedini apsolutan, a sve ostalo je relativno”, poručio je, uz ostalo, predvoditelj slavlja, rekavši kako se radi o pitanju temeljnoga opredjeljenja.

Osvrnuvši se na svece Kuzmu i Damjana, ustvrdio je da su bili liječnici koji su, kako je rekao, “u svojemu svakodnevnom životu živjeli odnos s Bogom”. “Sveti Kuzma i Damjan živeći evanđelje u svom pozivu bili su Kristovi svjedoci, posvjedočili su svojim životom da žive logiku evanđelja. Ima svakakvih liječnika. No, Kuzma i Damjan nisu činili kompromise, nisu primali mito, nisu bili liječnici koji su neke bolje gledali zbog društvenoga položaja”, poručio je. Na kraju homilije pozvao je vjernike da Boga stave u središte svoga svakodnevnoga života. 

Misu su suslavili dekan Bračkoga dekanata Ivica Huljev, prior samostana Sv. Marije Milosne i župnik u Bolu o. Mihael Mario Tolj, domaći župnik Marko Plančić i nekoliko pristiglih svećenika.

Pred kraj misnoga slavlja domaći župnik čestitao je župljanima svetkovinu. Izrazio je radost što je među koncelebrantima bio i prior dominikanskoga samostana u Bolu Tolj, koji je nedavno odlukom Hrvatske dominikanske provincije preuzeo nove službe, među kojima i službu župnika u Bolu, Murvici i Gornjemu Humcu. 

 

I ovogodišnje slavlje župne završilo je procesijom s kipovima svetaca, ali zbog loših vremenskih prilika, procesija je umjesto ulicama mjesta održana oko župne crkve. Svečeve kipove na ramenima su nosili žitelji Dračevice odjeveni u tunike. Na misi župne svetkovine pjevanje je predvodila muška klapa “Turanj”, a u liturgijskomu slavlju asistirao je bogoslov Hvarske biskupije Tonči Prugo.