Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi dan trodnevnice uoči spomendana bl. Marije Propetoga u Zagrebu i Osijeku

Zagreb/Osijek (IKA)

Mise na drugi dan trodnevnice u čast bl. Marije Propetoga sestre Družbe Kćeri Milosrđa u župi sv. Mirka u Šestinama i osječkoj župi Svete Obitelji.

Drugi dan trodnevnice u čast bl. Marije Propetoga sestre Družbe Kćeri Milosrđa u župi sv. Mirka u Šestinama u Zagrebu molile su krunicu s blaženičinim razmatranjima prije misnoga slavlja u župnoj crkvi koje je predslavio don Mile Miljko, u zajedništvu sa župnikom Robertom Šreterom i mons. Encom Rodinisom. Liturgijsko je pjevanje predvodio zbor mladih. Samo nam prava, istinska ljubav otvara oči i čisti srca, samo nam ljubav daje prepoznati Boga, a tako je živjela, djelovala i poučavala naša blaženica, kazao je misnik na početku slavlja.

U propovijedi je nastavio: »Nitko ne može zanijekati tehničko-tehnološki i svekoliki napredak čovječanstva, ali to čovječanstvo nazaduje na mnogim drugim poljima. Ostaje nemoćno u trenucima kada bi trebalo normalno živjeti i normalno se vladati. Dvojben je onda i napredak svake kulture, a duhovne i vječne vrednote postaju sve zapostavljenije. Oholost, kojom se ovaj svijet želi odvojiti od Boga, zapravo je pobuna protiv Istine. Mi kršćani, vjernici, želimo drukčiji svijet, svijet koji je građen na porukama Isusovih prijatelja, učenika, koji su očuvali duh i snagu Istine u krilu Crkve, a među njima je i naša blaženica, Marija Propetoga. Na zidu samostana na otoku Korčuli piše: ‘Bogu, rodu, redu i narodu.’ Značenje se toga napisa može iščitati u smislu da će živjeti i opstati samo ona zajednica koja je spremna sve dati iz ljubavi prema Bogu, rodu, redu i svome narodu.«

Potaknuo je okupljene da zamole Gospodina da se nikad ne ugase želje za takvom vatrom ljubavi koja će zapaliti mnoga srca, po zagovoru naše blaženice, Marije Propetoga.

Drugi dan trodnevne priprave za spomendan bl. Marije Propetoga u osječkoj župi Svete Obitelji započeo je pjesmom blaženici i njezinom molitvom »Hvale i zazivi nebeskome Ocu« koje su predmolile sestre Kćeri Milosrđa, zajedno s gospođama iz skupine liturgijskih čitača. Euharistijsko je slavlje predslavio župni vikar fra Stjepan Hrkač, a propovijedao je o Isusu koji nije birao osposobljene za rad na njivi Gospodnjoj nego je osposobljavao pozvane. Jednako tako je i bl. Marija Propetoga s vjerom i ljubavlju prema Gospodinu hrabro kročila ovim svijetom i rasla u svetosti na koju nas potiče i hrabri svojim životom.

Euharistijsko su slavlje zaključila djeca iz osječke podružnice DV »Marija Petković« pjesmom »Marija je njeno ime« i tako iskreno i prostodušno iskazali čast svojoj blaženici.