Budi dio naše mreže
Izbornik

Drugi obiteljski dan na Kupresu

Kupres (IKA/KTA)

U organizaciji Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i uz suorganizaciju župe Svete obitelji u Kupresu i Udruge Kupreški kosci, u nedjelju 28. srpnja bit će održan Drugi obiteljski dan u Kupresu.

Susret će započeti misom uočnicom u subotu 27. srpnja u 18 sati u župnoj crkvi Svete obitelji.

Prema riječima župnika u Kupresu don Tomislava Mlakića, Obiteljskim danom želi se skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanja kršćanskih i obiteljskih vrijednosti u društvu. Predsjednik Udruge Kupreško kosci Matko Ćurković ističe da se tim danom „ želi prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao iznimne turističke destinacije, koju posljednjih godina otkrivaju brojne obitelji iz cijele Europe, kako tijekom zimskih mjeseci kad uživaju na skijaškim stazama, tako i tijekom ljeta kad taj kraj predstavlja iznimnu oazu za odmor. Nakon, zasigurno najvećeg skupa u povijesti slikovite kupreške visoravni u ljeto 2017., kad je oboren Guinnesov rekord, okupljanja najviše osoba istog imena na jednom mjestu – 2325 Ivana, vjerujem da će Obiteljski dan ove godine okupiti tisuće katoličkih hrvatskih obitelji“, rekao je Ćurković.

Želja je organizatora da Kupres, gdje temperature tijekom ljeta znaju biti niže i desetak stupnjeva nego u južnim nižim krajevima, postane mjesto ljetnog okupljanja i susreta hrvatskih katoličkih obitelji bez obzira gdje žive, kako bi kroz zajedništvo pridonosili očuvanju katoličkog i hrvatskog identiteta.

U subotu 27. srpnja na uočnicu Dana obitelji, misu će predvoditi predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren. Nakon mise etno-skupina „Čuvarice“ iz Rame održat će koncert u Hrvatskom domu u Kupresu.

Središnje misno slavlje u nedjelju 28. srpnja u 11 sati u zajedništvu s drugim biskupima iz Bosne i Hercegovine, predvodit će predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

Organizatori, u suradnji s raseljenim Kuprešacima i prijateljima tog kraja, pripremaju cjelodnevni program, uz mnoštvo kulturnih i zabavnih sadržaja te pozivaju sve obitelji da ovaj ljetni dan provedu na kupreškoj visoravni.

Župnik Mlakić podsjeća da je Kupres, nakon organiziranja manifestacije „1000 Ivana“ postao vijest u najutjecajnijim svjetskim medijima, a glas o gostoljubivosti, otvorenosti, ljepoti podneblja i posebnostima ovog kraja stigao je i u najudaljenije dijelove svijeta. Ne sumnja da će taj poziv s kupreške visoravni naići na dobar odaziv i kako će posljednji vikend u srpnju biti veliko zborovanje katoličkih hrvatskih obitelji na kupreškoj visoravni.

Ključne riječi:
Kupres Obiteljski dan