Budi dio naše mreže
Izbornik

Državna smotra učeničkih radova iz biosigurnosti i biozaštite

Zagreb (IKA)

Nadbiskupska klasična gimnazija bila je domaćin ovogodišnje Smotre Biosigurnost i biozaštita - Tijekom školske godine 2020./2021. godine u 122 osnovne i srednje škole uspješno je proveden  pilot-projekt Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u RH i organizirana Državna smotra učeničkih radova.

Izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskoga zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje toga projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanima uz biosigurnost i biozaštitu.

Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac, Osijek. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“,  predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i predsjednica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Nacionalni koordinator za osnovne škole je mr. sc. Maja Kassa iz Osnovne škole Vijenac Osijek, a za srednje škole dr. sc. Ljiljana Žmak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dopredsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu.

Završnica tog važnog i tako životnog projekta – izložba učeničkih radova i dodjela posebne nagrade održala se u prostorima Nadbiskupske klasične gimnazije.

Druženje je počelo prigodnim programom u svečanoj dvorani Međubiskupijskog sjemeništa, a vodili  su ga učenici trećih razreda Barbara Furdin i Ivan Barun. Himnu je otpjevala učenica 3.a Valentina Đuka, a zatim je ravnateljica škole prof. Ljuba Duvnjak pozdravila uzvanike. Istaknula je bogatu povijest i početke gimnazije, 1920. i otvaranje škole, jedinstvenu povezanost škole i sjemeništa i mnoge trnovite, ali i mnoge lijepe trenutke. Povijest ovoga zdanja prepuna je teških, izazovnih razdoblja. Potres nam je donio novi izazov, ne predajemo se jer vjerujemo da su odgoji i obrazovanje temelj boljeg društva. S nadom gledamo u budućnost, radujemo se obnovi zagrade Gimnazije i uvođenju novih obrazovnih programa na slavu Božju i dobro čovjeka, zaključila je ravnateljica Duvnjak.

Uime organizatora okupljenima se obratila prof.dr.sc. Alemka Markotić, uime AZZO-a izaslanica ravnateljice magistra Đurđa Kulušić, uime HZZO-a ravnatelj prof.dr.sc. Krunoslav Capak, a uime Ministarstva zdravstva izaslanica ministra Vilija Beroša Antonija Margeta.

U nastavku učenica drugog razreda Nadbiskupske klasične gimnazije Iva Mišetić predstavila je             projekt Nadbiskupske klasične gimnazije, uime učenika koji su u njemu sudjelovali (Lucija Raguž, Karmen Bilić, Leonarda Markić, Leonarda Miličević, Ante Klišanin, Hrvoje Šaravanja, Maja Renić i Noa Vjekoslava Relotić ) sa svojom mentoricom  profesoricom Karmelom Brčić Đapić.

Zatim nas je kazivanjem stihova Dragutina Tadijanovića Moja baka blagoslivlja žita učenik 2.d razreda Mihael Risek podsjetio na neka pomalo nostalgična i toplija vremena. (Mihaela je uvježbala mentorica prof. Iva Marija Pitlović.)

Učenici OŠ Vođinci osvojili su posebnu nagradu Državnog povjerenstva za biosigurnost i biozaštitu za svoj projekt  koji su predstavile njihove učenice, a zatim im je prof. Alemka Markotić uručila nagrade.

Na kraju programa, mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod vodstvom prof. Ankice Juričić izveo je skladbu Adalberta Markovića Voćka poslije kiše.

Gosti i uzvanici zatim su razgledali izložbu radova, a na dvorištu škole slijedilo je druženje i okrepa. Reakcije svih uzvanika, a bilo je tu i nastavnika, profesora, saborskih zastupnica, ravnatelja… bile su redom iznimno pozitivne.

Manifestacija je pokazala vrijednosti i sklad koji škola domaćin promovira – duhovnost, ljepotu, plemenitost i rad s mladim ljudima.