Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Predstavljena knjiga Miljenka Domijana „Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi“

Dubrovnik (IKA)

Knjiga Miljenka Domijana „Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi“ predstavljena je u okviru programa Feste sv. Vlaha, u subotu 5. veljače, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Uz autora, knjigu su predstavili akademik Luko Paljetak i Ivan Viđen iz Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Na predstavljanju su bili i dubrovački biskup Roko Glasnović, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, ovogodišnji festanjuli Teo Grbić i Toni Cvjetković, rektor zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić te predstavnici grada i županije: predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju dubrovačkog Gradskog vijeća Katarina Doršner i iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ana Čeović. Nazočan je bio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Frano Matušić, a poseban gost večeri bio je veleposlanik Republike Armenije dr. Ashot Hovakimian, uz čije se pokroviteljstvo program realizirao.

U uvodnom dijelu Silva Tomanić Kiš iz nakladničke kuće ArTresor pozdravila je sve prisutne i zahvalila svima koji su radili na knjizi. Naglasila je da je to prvo predstavljanje knjige „Armenia sacra“ i ukupno peto predstavljanje knjige te nakladničke kuće, te da se nije slučajno održalo baš u Dubrovniku. Prethodne četiri predstavljene knjige bile su o Dubrovniku, no nova knjiga je na jedan drukčiji način povezana s Dubrovnikom. Naime, donosi pregled najvažnijih povijesnih crkava i samostana u Armeniji – domovini sv. Vlaha. U bogato ilustriranoj knjizi, ljepota krajolika i povijesne arhitekture u Armeniji spaja se u jedinstvenu pripovijest o kulturi toga dalekoga naroda.

Pozdrave je uputio i veleposlanik Republike Armenije dr. Ashot Hovakimian izrazivši veliko zadovoljstvo i čast što je mogao prisustvovati predstavljanju knjige u programu Feste sv. Vlaha. „Sveti Vlaho je pravio čuda, pravi ih i do danas, a i predstavljanje nove knjige je svojevrsno čudo. Drago mi je da imamo još jednu vezu između Armenije i Hrvatske, između Armenije i Dubrovnika“, rekao je.

Istaknuo je da ima izvanredne dojmove s ovogodišnje Feste sv. Vlaha, čemu doprinosi i predstavljanje ove knjige koja je pravi biser jer donosi tekstove na hrvatskom jeziku o „Svetoj“ Armeniji. Zahvalio je autoru u ime armenske vlade i armenskog naroda na svemu što je uradio, osobito se osvrnuvši na fotografije u knjizi koje su autentične i jedinstvene. „Nama Armencima je vrlo važno da ova knjiga postoji, nama je važno da negdje u svijetu, za neke ljude je Armenija – sacra, sveta, pogotovo zato što smo sada u vrlo dramatičnoj situaciji svoje povijesti“, rekao je dr. Hovakimian.

Povjesničar umjetnosti Viđen osvrnuo se prvo na istaknute osobe koje su povezivale Armeniju i Dubrovnik te na mnoge kulturne i druge manifestacije kojima se održavaju izvrsne veze s Armenijom. Predstavljajući knjigu, zadržao se na njezinom vizualnom dijelu te je primijetio da se takve knjige često nazivaju fotomonografijama, no novu knjigu ne može se tako jednostavno pribrojiti u tu skupinu jer se riječ i slika, tekst i slika, tako dobro prožimaju da je ona zaista jedan mali dragulj našeg tiskarstva. Većinu fotografija u knjizi autor je snimio sam. Također, pročitao je i pismo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koji tom prilikom htio izraziti čestitke autoru i zadovoljstvo što se predstavljanje održalo u Dubrovniku.

Akademik Paljetak istaknuo je da je to velebna knjiga i djelo duboke posvećenosti „jer sve što je u dodiru sa svetim, jest i posvećeno“. „To se osjeća na svakoj stranici zanosnog hodočašća sakralnoj arhitekturi Armenije, zemlje o kojoj vrlo malo znamo, a trebali bismo znati više, posebice mi ovdje u Dubrovniku, drevnom gradu-državi, koja je za svog sveca zaštitnika, Parca, nebeskog odvjetnika i branitelja, prije 1050 godina izabrala mučenika Vlasja, Blaža, iz armenske Sebaste, ne dovodeći ga u sukob interesa s dotadašnjim svojim svetim zaštitnicima“, rekao je akademik Paljetak.

Kako je istaknuo, autor Domijan donosi mnoge zabilješke i crtice iz povijesti te priče i mitove iz armenske kulture, a osobito govori o kršćanstvu u Armenaca koje je iznjedrilo posebnu sakralnu arhitekturu kojom je sam autor fasciniran.

Autor knjige Domijan, povjesničar umjetnosti i konzervator, na početku svog izlaganja izrazio je osobno zadovoljstvo što je u Dubrovniku, s obzirom na to da je dobitnik nagrade Grada Dubrovnika za 22 godine provedene na čelu Stručnog savjetodavnog povjerenstva za obnovu Dubrovnika. „Kršćanstvo, univerzalno i globalno, na neobičan način je u Armeniji, službeno najstarijoj kršćanskoj Crkvi, obilježilo i teritorij i narod. Kršćanstvo je definitivno i odredilo moj put tamo. Često se spominje i u knjizi da je biti Armenac jednako biti kršćanin“, istaknuo je autor Domijan.

Govorio je i o povijesti kršćanstva u Armeniji te o raznim percepcijama u svijetu o Armeniji. Umjesto uvoda, u knjizi se nalazi dio koji se zove „Ostvareni san“ te je istaknuo da mu je upravo putovanje i pisanje knjige zaista ostvareni san.

Knjiga „Armenia sacra: hodočašće sakralnoj arhitekturi“ izdana je 2021. godine od izdavača ArTresor naklada.

Predstavljanje knjige moglo se pratiti i putem stranice www.festa.hr, te YouTube kanala Dubrovačke biskupije. Snimka je dostupna na navedenim kanalima.