Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovna obnova za djelatnike Stepinčeva doma

Zagreb (IKA)

„Auszeit“ – duhovna obnova za djelatnike Stepinčeva doma u zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža za djelatnike koji obnašaju glavne funkcije u Stepinčevu domu za starije i nemoćne osobe u Cugovcu održana je 6. prosinca, na blagdan sv. Nikole, dan promišljanja i duhovnog razmatranja.

Pod vodstvom s. dr. Martine Selmaier, đakona Georga Paszeka iz Kongregacije sestara sv. Franje u Vierzehnheiligenu i prevoditeljice iz Zagreba Monike Lovrić, sudionicima je na slikovit način približena povijest doma u kojem oni rade, a koji je osnovala Kongregacija sestara sv. Franje iz Vierzehnheiligena. „Auszeit“ je djelatnicima također pružio priliku da i sami kreativno promišljaju i propitkuju svoju ulogu unutar doma čija se začetna ideja temelji na viđenju njemačke redovnice koja do svoje vizije projekta nikada nije bila u Hrvatskoj.

S. Martina dojmljivo je ispričala kako je u viziji njezine susestre M. Sophie Kestel (1922. – 2010.) Kongregacija dobila poziv s Neba da širi milosrdnu ljubav u Hrvatskoj. Po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca djela milosrđa trebala su biti upućena prema svim ljudima u nevolji, bez obzira na njihovu dob, spol, vjeru, narodnost ili rasu. Upravo je to Stepinčevo načelo postalo i geslo samog Stepinčeva doma te potom i Zaklade sestara svetog Franje koju su redovnice iz Vierzehnheiligena nedavno osnovale kako bi Zakladi povjerili upravljanje Stepinčevim domom.

O svrsi novoosnovane Zaklade sestara sv. Franje govorio je predsjednik upravnog odbora novoosnovane Zaklade Andrej Bolfek, a u interakciji svih razmatrana su pitanja kako svi mogu pridonijeti u širenju nesebične ljubavi prema svima koji su slabi i nemoćni i koji su željni našeg blagog pogleda.

Župnik sv. Blaža preč. mr. Borna Puškarić, koji je velikodušno za taj dan stavio na raspolaganje dvoranu i crkvu za molitvu i razmatranje, iznio je povijesne podatke o crkvi Sv. Blaža. Ukusni veganski ručak s. Martina je najavila kao čin u duhu franjevačke karizme, naime, sv. Franjo kao ljubitelj prirode i svega Stvorenoga „zasigurno bi uime zaštite naše klime danas bio zagovornik da se ne konzumira prekomjerno hrana životinjskog porijekla”.

U poslijepodnevni program đakon Georg Paszek uveo je novozavjetnim tekstom – Matej 25, 31-40: „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni (…)“. Nakon čitanja biblijskog teksta sudionici su se s pitanjima povukli u tišinu, razmatranje i molitvu. „Svojim Bogom preskačem zidine“ – retkom iz Psalma 18. oprostili smo se jedni od drugih. Sudionicima su njemački organizatori poklonili uspomenu za duhovnu i tjelesnu okrepu: malog sv. Nikolu od čokolade i čestitku s otisnutim recima spomenutog Psalma. Mia Liker, ravnateljica Stepinčeva doma i upraviteljica Zaklade, spontano je ustvrdila: „Nismo znali kako će izgledati ovaj dan, znali smo da će biti ugodno. I doista izvrsno je pripremljen i odlična je bila atmosfera rada. Hvala organizatorima iz Njemačke.“