Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovsko bdjenje osoba s intelektualnim teškoćama Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Uoči svetkovine Duhova u varaždinskoj crkvi Sv. Josipa u subotu 8. lipnja na Duhovskom bdjenju okupilo se više od stotinu osoba s intelektualnim teškoćama sa svojim obiteljima, prijateljima te voditeljima udruga iz svih dijelova Varaždinske biskupije.

Duhovni program bdjenja počeo je nagovorom vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Vlč. Šardi je na vrlo jednostavan i pristupačan način prisutnima kroz video prezentaciju govorio o tome kako je Bog, u suradnji s Duhom Svetim, stvarao svijet. Podsjetio je na biblijsku priču o Noi. Kroz pjesmu „Rise and shine”, a u prijevodu na kajkavsko narječje „Diž se i svetli”, objasnio je goluba koji je jedan od simbola Duha Svetoga. Duh Sveti u obliku goluba diljem svijeta poznat je i kao simbol mira. Duh Sveti jest taj koji daje mir i koji nam ga i u ovome trenutku želi dati, istaknuo je vlč. Šardi.

Prije početka euharistijskog slavlja svima je dobrodošlicu izrazio župnik župe sv. Josipa Ivan Žmegač, te ukratko predstavio župu. U slavlju mise osobe s intelektualnim teškoćama su ministrirale, čitale molitvu vjernika i „oživile” evanđeoski ulomak. Tako su one bile u središtu rođendanske proslave Duhova, odnosno osnivanja Crkve, kao zajednice vjernika koja postoji već više od dvije tisuće godina. U propovijedi povjerenik je naglasio važnost da Isus bude u središtu naših života. „Apostole je, bez Isusa, obuzeo strah. I mi se bojimo. I mi smo u strahu kada u našem životu nema Isusa. Stoga, dopustimo mu da bude u središtu naših života. Ostat će nam i dalje životna borba, teškoće i izazovi s kojima se suočavamo, ali znat ćemo da je Gospodin Isus s nama, a Duh Sveti darovat će nam mir.” Svoju propovijed, povjerenik je zaključio riječima: „Gospodin nas je iz ljubavi stvorio, Gospodin nas voli i on želi da budemo dionici Crkve koju je osnovao. Upravo ovdje, gdje je Krist u središtu, tu je i vaše mjesto.”

Cijeli duhovni nagovor kao i euharistijsko slavlje animirao je dječji zbor župe svetog Josipa. U proslavi duhovskog bdjenja za osobe s intelektualnim teškoćama, kroz aktivno sudjelovanje volontera, sudjelovali su predstavnici udruga: „Ludbreško sunce“ iz Ludbrega, „Kokotiček“ iz Varaždina, „Mali princ” iz Đurđevca, „Ivanečko sunce” iz Ivanca te članovi zajednica „Vjera i svjetlo“ iz Koprivnice, Čakovca i Đurđevca.

Nakon mise druženje je nastavljeno u prostorijama Caritasovog centra Varaždinske biskupije na Banfici uz ručak te radost zajedništva i pjesmu.