Budi dio naše mreže
Izbornik

Dušni dan - molitva za preminule Karlovčane

Karlovac (IKA)

Već tradicionalno na Dušni dana svećenici Karlovačkoga dekanata u Nacionalnom svetištu svetog Josipa slave misu za preminule svoje župljane, tako je 2. studenoga misno slavlje predvodio preč. Dražen Karačić.

Na početku misnog slavlja svaki je župnik pročitao imena pokojnih župljana od prošlogodišnjeg Dušnog dana do danas, dok su za to vrijeme poslužitelji palili prigodne lampaše. Na kraju misnog slavlja predvođeni dekanom, s upaljenim lampašima krenula je procesija vjernika koji su kod središnjeg križa Katoličkoga groblja Dubovac izmolili molitve odrješenja za pokojne i blagoslov grobnih mjesta. Svećenici su tom prilikom posebno molili na grobovima fra Tomislava Rumenjaka i vlč. Josipa Antonca, svećenika koji su tu pokopani u protekloj godini, te na grobu graditelja Josipova svetišta mons. Marijana Radanovića.

U homiliji karlovački dekan je između ostalog kazao kako nam današnji dan pomaže da osvijetlimo vjeru u Boga koji nosi život i koji život uvijek iznova potvrđuje, te ga otvara u ljubavi križa. Danas promišljamo o danu kada nas više neće biti među živima, ali i želimo moliti za one koji nisu fizički među nama, znajući da se i oni mole za nas. Neka nam ovaj dan bude dan zahvalnosti onima koji su nas voljeli i koji su se za nas žrtvovali. Neka bude dan sjećanja i znak da ih nismo zaboravili i da ih još uvijek volimo. Naši su dragi pokojnici završili zemni put i oni se sada nalaze u drugom stanju života. Isus nam, pak, pokazuje da ljubav prelazi svaku granicu i onu smrti i omogućuje međusobnu povezanost. Zato je ovo i dan živih, te upozorenje nama živima na zemlji o prolaznosti vremena i čovjeka, kazao je između ostalog dekan Karačić.

Misu je slavio u koncelebraciji s vlč. Antunom Kolićem, župnikom Sveta tri kralja Banija, protojerejem stavroforom Željkom Pajićem grkokatoličkim župnikom Uzvišenja svetog križa, fra Markom Ćosićem, župnim vikarom Presvetog Trojstva i mons. Antunom Senteom, ml., dubovačkim župnikom. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora “Sveti Josip”.