Budi dio naše mreže
Izbornik

Dužijanca u Tavankutu

Tavankut (IKA )

Tavankut, (IKA) – U sklopu Dužijance 2017. u nedjelju 23. srpnja vjernici Tavankuta sa svojim gostima, proslavili su svoju Dužijancu. Svečana misa zahvalnica za ovogodišnju žetvu i kruh svagdašnji uz izravni prijenos na prvom programu HRT-a i hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, predvodio je mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, a suslavitelji su bili domaći župnik, preč. Franjo Ivanković i mons. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca”. Slavlje je započelo blagoslovom pšenice a nastavljeno je pohvalnom pjesmom „Slava Bogu na visini”. Božju riječ pročitali su bandaš Dragan Žarić i bandašica Martina Stantić, Evanđelje je navijestio župnik Franjo Ivanković.
U propovijedi mons. Beretić podsjetio je na smisao i poruku Dužijance: „Rad marljivih ruku blagoslovio je dragi Bog zlatnim klasom i bogatim zrnom. Bit će kruha. Bit će života. Dužni smo zahvaliti. U obavljanju svoga posla naša marljivost lako može prerasti u grijeh. Marljivo radimo, ali nas na svetoj misi nema. Jesmo mi kršćani, ali nas ponekad ni Dan Gospodnji ne priječi, da radimo i zarađujemo. Ipak smo danas ponosnim srcem pred Bogom. Evo smo donijeli kruh, evo smo donijeli naše lipo, zlatno klasje, da zahvalimo i ljudima i Bogu. … Roditeljima i mladima i djeci želim da i dalje siju najbolje sjeme u ovu zemlju. A dobro će sjeme donijeti dobar rod. Lijepo je znati, da i u Zagrebu ima velikih Tavankućana. To su zrna nikla iz dobrog sjemena rada vaših ruku i vašega srca. I Tavankut puni Božju žitnicu. Daje rad, daje srce, daruje vjeru i ponosnu ljubav prema vjeri našoj katoličkoj, prema Bogu, koji svojim darima obdaruje nas njegove skromne ljude.
Svaki naš posao može izgledati sitan, neznatan. Može izgledati i kao uzaludan. Pa ipak vrijedi posijati dobro sjeme. Gledajte naše Ljutovo (selo između Tavankuta i Subotice). Temelji su nove crkve položeni, nema crkve, ali živa crkva slavi Boga iz nedjelje u nedjelju. Lako je tamo podići crkvu, gdje se narod okuplja i tamo gdje narod voli Isusovu Crkvu. Dao dragi Bog ta temelji ljutovačke crkve budu Isusovo zrno gorušice. Niknut će to zrno i bit će veliko. Tavankut je stotinama godina čekao svoju crkvu. I evo, napunili smo ju. Naraslo je zrno gorušičino. ‘Kraljevstvo je nebesko kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne’. Tako malo dobroga nam je potrebno. Malo kvasca, a tri mjere brašna. I eto rasta, eto kruha, eto mirisnog zajedništva. Sijač dobroga sjemena jest Sin Čovječji. Njiva je svijet. Dobro sjeme sinovi su Kraljevstva…” Dobro je sjeme dragi Bog posijao i u ovu župu, u ovo selo. Neka Božji žeteoci u ovome selu nađu puno dobrih ljudi, da jednoga dana i tavankutski župljani zasjaju poput sunca u kraljevstvu Oca svojega”, zaključio je propovjednik.
Molitve vjernika predmolili su Luka Vuković, mali bandaš i Ana Davčik, mala bandašica. Mladi u narodnim nošnjama prinijeli su darove za misu a bandaš i bandašica ovogodišnju krunu tavankutske Dužijance koju je izradila od slame i župi darovala Jozefa Skenderović. Kruna prikazuje lik Gospe Fatimske. Na taj način umjetnica je htjela da i Dužijanca dade svoj doprinos proslavi jubileja 100. obljetnice Gospinih ukazanja u Fatimi. Za vrijeme prikazne procesije djevojke u narodnim nošnjama svakom sudioniku slavlja darovale su po jedan blagoslovljeni klas pšenice koji će čuvati u obiteljima da ih podsjeća kako valja svaki dan Bogu zahvaljivati na primljenim milostima i na kruhu svagdašnjem.
Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem župnog orguljaša Zorana Đerega.