Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvadesetpeta obljetnica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Ravnateljica Ženske opće gimnazije s. Danijela Dinjar i školska psihologinja prof. Anamarija Župčić u programu HKR-a 21. svibnja predstavili su djelovanje Škole i najavili upise učenica.

Prof. Župčić naglasila je da je Ženska opća gimnazija, kao jedina gimnazija za djevojke u Republici Hrvatskoj, posvećena odgoju cjelovite i kreativne osobe, čemu pomažu brojna putovanja i hodočašća te izvanškolske aktivnosti. Kako je rečeno u emisiji, Gimnazija provodi propisani program za opće gimazije, a posebnost je što se uz nastavu vjeronauka ne nudi predmet etika. Pravila i upisi jednaki su kao u svim ostalim gimnazijama, osim što se prije upisa provodi osobni razgovor s učenicama i roditeljima. Kako je istaknula s. Danijela, za ovu se školu ne plaća školarina i ovih dana već primaju prijave za upis.

Ravnateljica s. Danijela Dinjar

Ova katolička škola nastoji stvoriti odgojno ozračje u katoličkom duhu, kroz sve predmete otkrivati uzrok i smisao u Bogu, učiniti svaki dan radosnijim i smirenijim kratkom molitvom na početku i kraju radnoga dana i misnim slavljima na početku i kraju školske godine.

Na pitanje je li ovo škola za nove redovnice, prof. Župčić odgovara da nije. “Škola je otvorena svima, ali sve se učenice potiče da se obrazuju i otkriju svoje zvanje. A katoličke škole u cijelom svijetu su cijenjene, prepoznate i priznate.”

S. Danijela podsjetila je na povijest Gimnazije: “Današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije, otvorene 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Sve je počelo dolaskom prvih šest sestara iz Tirola 1845. godine na poziv kardinala Jurja Haulika. On je osjetio goruću potrebu odgoja i obrazovanja siromašne mladeži u Hrvatskoj, posebno djevojaka te pozvao sestre koje bi se posvetile odgoju i obrazovanju djece i mladih.”

“Ženska pak učiteljska škola, otvorena već 1848., bila je prva učiteljska školau Hrvatskoj , s kojom je započelo sustavno obrazovanje učitelja u našem narodu. Interes za školu bio je velik i uskoro je zgrada u Varšavskoj 17 postala premalena. Družba zato započinje gradnju velike nove zgrade na Savskoj cesti (današnja Pedagoška akademija). Izgrađena uz velike žrtve i odricanja sestara, novu zgradu je otvorio i blagoslovio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. U novoj zgradi nastavlja se i dalje vrlo razgranat i bogat život i rad Gimnazije, koja je tada trajala osam godina. Unutar gimnazije je bio internat, u kojem je bilo smješteno 120 učenica porijeklom izvan Zagreba”, rekla je s. Danijela.

ŽOGice u Vukovaru

Na vrhuncu svog rada, stručno i prostorno vrhunski opremljena, s 1464 učenice, škola je dočekala Drugi svjetski rat. U rujnu 1945. škola je bila ukinuta i preimenovana u IX. državnu gimnaziju. Uskoro su sestrama oduzete i teško stečene zgrade, a sestre profesorice dobile su otkaze. Tek nakon demokratskih promjena, od jeseni 1995. obnavlja se organizirana prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica. Dvadesetpeta obljetnica Gimnazije i Dan škole trebao je biti svečano obilježen 11. svibnja, na dan smrti kardinala Haulika. Pandemija koronavirusa odgodila je obilježavanje, ali i s. Danijela i prof. Župčić zaključile su da će spomenuta obljetnica svakako biti dostojno obilježena.

U emisiji je s. Danijela naglasila i da se u Školu mogu upisati i učenice koje ne žive u Zagrebu, s obzirom da postoji i učenički dom. Sve informacije o povijesti, upisima i zanimljivostima zainteresirani mogu naći na internetskim stranicama www.zog.hr.