Budi dio naše mreže
Izbornik

DVD o štovanju Bogorodice u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji

Zagreb (IKA)

DVD „Regina Martyrum – Štovanje Bogorodice u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji“ autorice dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek, u ponedjeljak 16. siječnja predstavljen je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Uz autoricu, na predstavljanju je sudjelovao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Projekt digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine, inicijativa dr. Hrvojke Mihanović Salopek, rezultirala je nizom dokumentarnih filmova koji svjedoče o hrvatskoj sakralnoj baštini, svetištima, samostanima, umjetničkim djelima i vrijednim knjigama koji svoje nadahnuće imaju u Bl. Djevici Mariji. Ovoga puta riječ je o mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji za čijeg je prvog biskupa imenovan mons. Vjekoslav Huzjak.

„Kao što znamo, štovanje Bogorodice Marije u našem narodu nije samo dio vjerničke baštine, nego je dio opće kulturne baštine našega naroda. Kroz pobožnost prema Mariji narod je puno toga izražavao – kroz različita umjetnička djela, građenje crkava i oltara, a po marijanskim blagdanima organizirao se život. Za našu mladu biskupiju ovaj film je jedan od načina kako se može bolje sačuvati marijanska baština naše biskupije za buduće naraštaje”, kazao je bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Biskup je također naglasio da kada je Bjelovarsko-križevačka biskupija započela svoj život prije trinaest godina, biskupijskim marijanskim svetištem proglašena crkva u Novoj Rači. „To je crkva koja ima dugu tradiciju, još od križarskih vremena. Ona je umjetnički lijepa, ali nosi jednu tradiciju toga kraja i u njoj se skuplja najveći broj ljudi za marijanske blagdane. Nova Rača je središte marijanske pobožnosti u našoj biskupiji, premda je puno crkava i kapela posvećeno Majci Božjoj”, kazao je biskup Huzjak.

Autorica filma „Regina Martyrum – Štovanje Bogorodice u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji“ dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek istaknula je da su joj hodočašće i prirodne ljepote Bjelovarsko-križevačke biskupije bili veliko otkriće. ”Prije svega, svratila bih pozornost na prekrasne templarske srednjovjekovne crkve. Prvo, to je sjedište Bjelovarskog dekanata u Novoj Rači i jednako tako stara templarska crkva iz 13. stoljeća u Glogovnici. U filmu se vidi i prekrasan procvat baroka u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji”, kazala je Mihanović-Salopek.

Pokrovitelji predstavljanja DVD-a su Vijeće za kulturu Hrvatske biskupske konferencije i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora. Organizator tribine je Društvo prijatelja glagoljice.