Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvije slike na dar svetom Josipu

Karlovac (IKA)

Akademski slikar iz Sela kod Siska Ivan Ivica Mareković darovao je dvije slike Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 28. listopada. Riječ je o slikama „Sveti Josip zaštitnik Hrvata I” i „Sveti Josip zaštitnik Hrvata II”, akrilik na platnu 130 x 100 cm, izrađene za izložbu „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu 2019. - 2020.” 

Pripremajući izložbu organizator mons. Antun Sente tražio je od autora da među hrvatske svece i blaženike uvrste i sliku sv. Josipa jer je on na preporuku hrvatskih biskupa, a od hrvatskih sabornika, izabran za zaštitnika Hrvatske. Mareković je tada ponudio dva prijedloga. U jednom sveti Josip bdije s Isusom nad crkvom Sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, a ispod hrvatski kraljevi primaju insignije vlasti od papa i hrvatskih biskupa, dok na drugoj dominira Josip – čuvar Svete obitelji, a u podnožju se vidi drvena posavska kapela i Višeslavova krstionica koju čuva Ljudevit Posavski sa štitom ukrašenim hrvatskom šahovnicom. Na autorovo pitanje koji prijedlog da ostvari, mons. Sente kazao je kako su oba prijedloga dobra pa je Mareković tada obje ideje prenio na platno. Spomenute ideje bile su prijedlog i za slike koje su izložene u dijecezanskom muzeju Bjelovarsko-križevačke biskupije i u samostanu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. 

Uz spomenute slike svih hrvatskih svetaca i blaženika te sluge Božjeg Bonifacija Pavletića, autori Ivan Ivica Mareković i njegova kći Kristina Mareković naslikali su i blažene Katarinu Kosaču Kotromanić i Karla I. Austrijskog, posljednjega hrvatskog kralja. 

Dvadeset i tri ulja ili akrilika na platnu oca i kćeri, oboje akademski slikari, bila su izložena u Gradskom muzeju Križevci, Galeriji „Martin Borković” u Karlovcu, Dvorcu Sveti Križ Začretje, sisačkom Velikom Kaptolu, Založbi Kralja Tomislava u Čapljini, Galeriji „Sveti Nikola Tavelić u Šibeniku, samostanu svete Klare u Duborovniku, Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dominikanskom samostanu blaženog Augustina Kažotića i svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu, franjevačkom samostanu svetog Franje u Puli te Spomen-muzeju biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu. O izloženim slikama Galerija „Martin Borković Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu izdala je prigodni katalog u kojem je stručni osvrt zapisao Stanko Špoljarić, prof., likovni povjesničar i kritičar. 

U spomenutih dvanaest umjetničkih destinacija izložbu je vidjelo više od tisuću posjetitelja samo na otvorenjima, koja su otvorila jedan nadbiskup, četvorica biskupa, gradonačelnik, rektor sveučilišta, načelnik, prior, gvardijan i provincijal. 

Slike Ivana Ivice Marekovića „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske mogu se vidjeti na korskom zidu Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.