Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvodnevni susret djece i mladih Žumberačkog vikarijata

Stojdraga (IKA)

U petak i subotu 30. i 31. kolovoza u naselju Stojdraga održan je susret djece i mladih Žumberačkog vikarijata.

Sudionici su se u petak u podne okupili na župnom igralištu gdje je susret započeo molitvom. Nakon molitve sudionici susreta predstavili su se jedni drugima a zatim su podijeljeni u dobne skupine te su započele tematske radionice. Za stariju skupinu tj. za učenike od sedmog razreda pa do studentskog uzrasta animatori su pripremili program kateheza sa svjedočanstvima. Za srednju skupinu, koju su vodili svećenici vikarijata, organiziran je u prvom dijelu sportski program, a zatim je skupina uz asistenciju animatora na župnom igralištu izvela scenski prikaz izlaska izabranog naroda iz egipatskog ropstva. Za najmlađu skupinu tj. za djecu predškolskog uzrasta na susretu su brinule svećeničke supruge i animatorice.

U nastavku programa svi sudionici susreta posjetili su Uskočki muzej u Stojdragi gdje su se mogli upoznati s bogatom poviješću Žumberka. U poslijepodnevnim satima služen je moleben u čast Presvete Bogorodice. Po završetku molitve djeca i mladi uputili su se na zajedničku večeru. U večernjim satima druženje je nastavljeno uz logorsku vatru uz sok i pečenu kukuruzu, a za najmanje su prikazani crtići vjerskog sadržaja. Djeca i mladi imali su također priliku jahati konje, a uz podršku skauta za djecu je organizirana pouka o logorovanju u prirodi što je uključivalo postavljanje šatora i druge zanimljive aktivnosti.

Sljedećeg dana susreta za djecu je organiziran hod po prirodi od Stojdrage do Glažute. U naselju Glažuta sudionici susreta sudjelovali su na svetoj liturgiji kojom je obilježena Godina Svetoga Duha za Žumberački vikarijat. Nakon liturgijskog slavlja i zajedničkog ručka djeca su imala priliku provesti se po žumberačkoj prirodi na quadovima. Druženje se nastavilo u bio parku Divlje vode gdje je susret i završen u subotu poslijepodne. Susret djece i mladih Žumberačkog vikarijata uspješno je održan zahvaljujući iznimnom zalaganju vikarijatskih svećenika i njihovih obitelji koji su na dvodnevnom susretu u Stojdragi vlastitim primjerom pokazali kao se živi kršćansko zajedništvo. Posebnu zahvala uime Žumberačkog vikarijata upućena je i animatorima koji su uvelike pridonijeli uspjehu susreta. Sljedeći susret mladih održat će se 2020. godine u župi Radatovići.