Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvojica svećenika među četvoricom otetih u Nigeriji

Katsina (IKA)

Dvojica svećenika u službi katoličke biskupije Sokoto na sjeverozapadu Nigerije oteti su u srijedu 25. svibnja nakon što su neidentificirane naoružane osobe napale rektorat katoličke crkve Sv. Patrika u Katsini, prenosi Vatican News.

Prema medijskim izvještajima, riječ je o vlč. Stephenu Ojapu i vlč. Oliveru Okparu te dvojici neidentificiranih dječaka. Slučaj je potvrdio glasnogovornik biskupije Sokoto vlč. Christopher Omotosho, koji je pozvao na molitvu za njihovu sigurnost i puštanje na slobodu. U izjavi je navedeno da nema više informacija o događaju.

Posljednja je to u nizu otmica i napada koje ciljaju crkvene institucije, svećenike, redovnike i redovnice. Ranije ovoga mjeseca, Kadunska je nadbiskupija objavila vijest o smrti vlč. Josepha Aketeha Bake, koji je umro u zarobljeništvu nakon što su ga u ožujku oteli naoružani napadači iz njegove rezidencije u katoličkoj crkvi Sv. Ivana u Kudendi, gdje je služio kao župnik.

Nigerija, posebice sjeverna regija, posljednjih se godina suočava sa sigurnosnim izazovima, potaknutim aktivnostima islamske ekstremističke skupine Boko Haram, kao i sukobima između nomadskih stočara i lokalnih autohtonih vlasnika farmi. U novije vrijeme, neidentificirani naoružani ljudi, koje obično nazivaju razbojnicima, zabrinjavaju nigerijske vlasti i sigurnosne operativce. Razbojnici su odgovorni za nekoliko otmica, ubojstava i pljački na ruralna sela, prenosi Vatican News.