Budi dio naše mreže
Izbornik

EEŠKI BISKUPI O PREDSTOJEAIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA "Sveaenici se ne bi smjeli miješati u stranaeku politiku"

Prag (IKA )

Prag, 27. 4. 1996. (IKA) - Eeška biskupska konferencija, na svom ovotjednom zasjedanju u Pragu, bavila se i pitanjem parlamentarnih izbora koji ae se u toj zemlji održati 31. svibnja i 1. lipnja. Izborni proglas bit ae obznanjen 3. svibnja dok ae pastir

Prag, 27. 4. 1996. (IKA) – Eeška biskupska konferencija, na svom ovotjednom zasjedanju u Pragu, bavila se i pitanjem parlamentarnih izbora koji ae se u toj zemlji održati 31. svibnja i 1. lipnja. Izborni proglas bit ae obznanjen 3. svibnja dok ae pastirsko pismo o izborima biti proeitano 12. svibnja na misama diljem Eeške. Predsjednik Eeške biskupske konferencije kardinal Miroslav Vlk najavio je da se Crkva neae staviti na stranu pojedine stranke, nego ae pozvati vjernike da ozbiljno shvate svoju politieku odgovornost te ae iznijeti kriterije koji bi im trebali pomoai u izboru. No, odluka ipak leži na svakom pojedinom vjerniku. Sveaenici se ne bi smjeli miješati u stranaeku politiku, istaknuo je kardinal Vlk.
U posljednjih nekoliko mjeseci kardinal Vlk je više puta otvoreno kritizirao Vladu premijera Vaclava Klausa, poglavito zbog neriješavanja problema vezanih uz povrat crkvenih dobara, koja su oduzeta u doba komunistieke vlasti. Na zasjedanju biskupske konferencije bilo je rijeei i o nacionalnom hodoeašau eeških vjernika u Rim u povodu proslave 1000. obljetnice mueenieke smrti sv. Adalberta, nekadašnjega praškog biskupa, koje ae se održati od 5. do 9. lipnja.