Budi dio naše mreže
Izbornik

Ekumenski izazov

Papine riječi uz Anđelovo pozdravljenje, u nedjelju, 18. siječnja 1998.

Predraga braćo i sestre!
1. Danas započinje godišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, na temu (Rim 8,26). Ekumenski izazov pred svim Kristovim učenicima zahtijeva ponajprije da se puno moli. Zajedničkom i ustrajnom molitvom postiže se da Isusov Duh, unatoč ljudskim slabostima i ograničenostima, pomogne kršćanima prijeći prag novoga tisućljeća “ako ne potpuno ujedinjeni, barem puno bliže nadilaženju podjela drugog tisućljeća” (Nadolaskom trećeg tisućljeća, 34). Ne smijemo se predati podjelama. Treba se radije usuditi s odvažnošću i pouzdanjem u Božju pomoć krenuti, svim sredstvima, putem smjernoga i iskrenog dijaloga.
U drugoj smo godini priprave za Jubilej. To je godina posvećena Duhu Svetome, pravom promicatelju svakog napora prema punom jedinstvu. On je, doista, onaj koji u svako doba ostvaruje jedinu Objavu koju je Krist donio ljudima, čineći je živom i djelotvornom u srcu pojedinca i cijele Crkve. Ipak, “u ovom posljednjem dijelu tisućljeća, Crkva se mora obratiti žarkom molitvom Duhu Svetomu, zazivajući od njega milost jedinstva kršćana” (ondje).
2. Radost mi je sada najaviti da ću 21. veljače, uoči blagdana Katedre svetoga Petra, održati konzistorij, u tijeku kojega ću imenovati dvadeset novih kardinala. Evo njihovih imena:
– Mons. Jorge Arturo Medina Estevez, umirovljeni nadbiskup Valparaisa, zamjenik predstojnika Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata;
– Mons. Alberto Bovone, naslovni nadbiskup Cezareje Numidijske, zamjenik predstojnika Kongregacije za proglašenje svetaca;
– Mons. Dario Castrillon Hoyos, umirovljeni nadbiskup Bucaramange, zamjenik predstojnika Kongregacije za kler;
– Mons. Lorenzo Antonetti, naslovni nadbiskup Roselle, zamjenik predstojnika Ureda za imovinu Svete Stolice;
– Mons. James Francis Stafford, umirovljeni nadbiskup Denvera, predstojnik Papinskog vijeća za laike;
– Mons. Salvatore De Giorgi, nadbiskup Palerma (Italija);
– Mons. Serafim Fernandes De Araujo, nadbiskup Belo Horizonte (Brazil);
– Mons. Antonio Maria Rouco Varela, nadbiskup Madrida (Španjolska);
– Mons. Aloysius Matthew Ambrožič, nadbiskup Toronta (Kanada);
– Mons. Jean Balland, nadbiskup Lyona (Francuska);
– Mons. Dionigi Tettamanzi, nadbiskup Genove (Italija);
– Mons. Polycarp Pengo, nadbiskup Dar-es-Salaama (Tanzanija);
– Mons. Christoph Schoenborn, O.P., nadbiskup Beča (Austrija);
– Mons. Roberto Rivera Carrera, nadbiskup Meksika (Meksiko);
– Mons. Francis Eugene George, O.M.I., nadbiskup Chicaga (SAD);
– Mons. Paul Shan Kuo-Shi, D.I., nadbiskup Kaoshiunga (Taiwan);
– Mons. Adam Kozowiecki, D.I., naslovni nadbiskup Potenze Picene, misionar u Zambiji.
Potom, odstupajući od određenog broja koji je odredio papa Pavao VI. u apostolskoj konstituciji “Romano Pontifici eligendo” (usp. br. 33), namjeravam grimizom počastiti još trojicu biskupa, očitujući im tako svoje poštovanje za odanost s kojom su služili Svetoj Stolici:
– Mons. Giovanni Cheli, naslovni nadbiskup Sante Giuste, predstojnik Papinskog vijeća za dušobrižništvo selilaca i turista;
– Mons. Francesco Colasuonno, naslovni nadbiskup Tronta, apostolski nuncij u Italiji;
– Mons. Dino Monduzzi, naslovni biskup Caprija, predstojnik Papina doma;
Imao sam na popisu također Josipa Uhača, tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda, koji je o tome bio obaviješten prije tri dana, ali ga je jutros Gospodin pozvao k sebi.
Zatim sam zadržao “in pectore” imenovanje za kardinale dvojice biskupa. Povorka novih kardinala, koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, rječito odražava sveopćost Crkve: među njima su biskupi koji su zaslužni bilo u službi Svetoj Stolici bilo u pastoralnoj službi, trošeći velikodušno svoje sile na različitim područjima svoga djelovanja.
3. Nove izabranike povjeravamo majčinskoj zaštiti Presvete Marije, moleći je za pomoć nad njihovim osobama i određenim crkvenim službama. Neka im Djevica izmoli da uvijek odvažno i u skladu s Evanđeljem svjedoče ljubav za Krista i za Crkvu.