Budi dio naše mreže
Izbornik

EKUMENSKO VIJEĆE CRKAVA ISPITAT ĆE ODGOVORNOST SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Bukurešt (IKA )

Ekumensko vijeće Crkava ispitat će je li Srpska Pravoslavna Crkva povrijedila svoju "odgovornost kao zaštinica mira", priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća u Bukureštu, a na sjednici nije bilo riječi o isključivanju te Crkve iz Ekumenskog vijeća.

Bukurešt, 26. 9. 1994. (IKA) – Ekumensko vijeće Crkava ispitat će je li Srpska Pravoslavna Crkva povrijedila svoju “odgovornost kao zaštinica mira”, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća u Bukureštu, a na sjednici nije bilo riječi o isključivanju te Crkve iz Ekumenskog vijeća. Nakon lipanjskog poziva srpskopravoslavnih episkopa bosanskim Srbima da ne prihvate mirovni plan, predstojnik bečkog evangeličkog vijeća dr. Johannes Dantine zahtijevao je isključenje Srpske Pravoslavne Crkve iz Ekumenskog vijeća Crkava. Sličnog je mišljenja bio i Rolf Koppe, koji je odgovoran za ekumenske odnose njemačke Evangeličke Crkve, smatrajući da je tim pozivom SPC povrijedila “zajedničke temelje ekumenske zajednice Crkava”. Protiv isključenja SPC iz Ekumenskog vijeća Crkava izjasnilo se trideset njemačkih katoličkih i protestantskih teologa.
Na kraju je svojeg zasjedanja Upravno vijeće izreklo kritiku ponašanja svojih članica, pozvavši ih da se “klone svake uskogrudne identifikacije s nacionalnim, etničkim ili sličnim interesima, koji bi kompromitirali vjernike ili stvarali utisak vjerskog opravdanja rata i nepravdi”.
Govoreći o strahotama “etničke mržnje u Ruandi”, istaknuto je kako je bilo mnogo kršćana koji su žrtvovali svoje živote kako bi pomogli članovima drugoga plemena, ali, nažalost, i onih koji su u “nacionalnoj mržnji” zaboravili svjedočiti Božju ljubav.