Budi dio naše mreže
Izbornik

Esperantisti molili za ujedinjenje kršćana

Zagreb (IKA)

Na poziv predsjednice Međunarodne udruge katolika esperantista Marije Belošević, esperantisti raznih kršćanskih denominacija tijekom protekloga tjedna molili su za jedinstvo kršćana. Svaku večer, od 18. do 25. siječnja putem platforme ZOOM u molitvi su korišteni tekstovi pripremljeni za pojedine dane osmine.

U nedjelju, 24. siječnja održana je središnja ekumenska molitva. Pripreme za molitvenu osminu započele su još u rujnu mjesecu, kada je dvadesetak volontera iz Austrije, Brazila, Francuske, Hrvatske, Italije, J. Koreje, Kube, Mađarske, Malte, Njemačke, Novog Zelanda, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine prevelo predložene tekstove. Međunarodna udruga katolika esperantista tekstove molitvene osmine prevađa na esperanto već devet godina. Tekstovi su se ranijih godina koristili za vrijeme ekumenskih esperantskih susreta, a ove godine je prvi puta organiziran ovakav vid molitve tijekom cijeloga tjedna.

Svakodnevni susreti bili su obogaćeni i sjećanjima na ekumenske esperantske susrete tijekom proteklih dvadesetak godina.

Sudionici su se posebno prisjetili 15. ekumenskog esperantskog kongresa koji je 2001. godine održan u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Na otvorenju kongresa, mons. Vlado Košić, tada pomoćni zagrebački biskup, održao je predavanje o ekumenizmu u Hrvatskoj. Za vrijeme kongresa je predstavljena i ekumenska esperantska pjesmarica ADORU, a sudionici su hodočastili i u Mariju Bistricu gdje je održana misa na esperantu.

Katolici esperantisti već više od pola godine jednom tjedno putem platforme ZOOM zajedno mole krunicu. U prosincu je na isti način održana i adventska duhovna obnova, kao i molitveni doček Nove godine.