Budi dio naše mreže
Izbornik

EUROPSKA PETICIJA DOŽIVJELA NEUSPJEH U AMERICI Jesu li američki katolici manje kritični od europskih?

Detroit (IKA/CNS )

Detroit, 24. 11. 1997. (IKA/CNS) - Nakon velikog uspjeha u Europi, pokret "I mi smo Crkva" doživio je neuspjeh u Sjevernoj Americi. Pokretači potpisivanja peticije toga pokreta u kojoj se traže znatne promjene u Crkvi, najavljivali su kao svoj cilj prik

Detroit, 24. 11. 1997. (IKA/CNS) – Nakon velikog uspjeha u Europi, pokret “I mi smo Crkva” doživio je neuspjeh u Sjevernoj Americi. Pokretači potpisivanja peticije toga pokreta u kojoj se traže znatne promjene u Crkvi, najavljivali su kao svoj cilj prikupljanje milijun potpisa među američkim katolicima. Ostvareno je samo 4 posto od toga cilja, rekla je koordinatorica pokreta za Sjedinjene Američke Države s. Maureen Fiedler novinarima. Naime, u razdoblju od Duhova god. 1996. do ovogodišnjeg blagdana Duhova, prikupljeno je 37.000 potpisa. S. Maureen je istaknula kako je peticija objavljena u tiražnim katoličkim novinama, na plakatima i lecima, a o njoj se govorilo i na radijskim i televizijskim postajama. Ona također smatra da najavljenih milijun potpisa nije bio preveliki zalogaj, jer se između 55 i 60 milijuna Amerikanaca izjašnjava katolicima. Američki katolici su kritični prema Crkvi, rekla je s. Maureen, ali nisu potpisali peticiju iz nekoliko razloga. Prvi je razlog neuspjeha nespretno izabrani termin “referendum”, koji je preuzet iz njemačkog jezika, a među Amerikancima ima određeno negativno značenje. Drugi je razlog što pokret traži potporu homoseksualcima i lezbijkama, što je vrlo nepopularno među velikim dijelom američkih katolika. Treći je razlog, tvrdi s. Maureen, što su se mnogi katolici zaposleni u crkvenim službama bojali potpisati peticiju, strahujući od mogućih otkaza.
Unutarcrkveni pokret “I mi smo Crkva” zalaže se za đakonsko i svećeničko ređenje žena u Katoličkoj Crkvi, davanje glasa laicima u izboru župnika i biskupa, ukidanje obveznog celibata za katoličke svećenike, promicanje prava homoseksualnih osoba, promjenu stava Crkve prema rastavljenim i ponovno oženjenim katolicima, te promjenu stava Crkve u nekim pitanjima seksualnog morala. Peticiju toga pokreta potpisalo je u Europi 2,5 milijuna ljudi.