Budi dio naše mreže
Izbornik

Europski biskupi o Biblijom nadahnutom pastoralu u suvremenoj Europi

Freising (IKA )

"Sveto Pismo u životu Crkve u Europi danas i sutra" bila je tema susreta europskih biskupa odgovornih za biblijski pastoral, koji je priredilo Vijeće biskupskih konferencija od 16. do 20. veljače u njemačkom gradu Freisingu.

Freising, 28. 2. 1994. (IKA) – “Sveto Pismo u životu Crkve u Europi danas i sutra” bila je tema susreta europskih biskupa odgovornih za biblijski pastoral, koji je priredilo Vijeće biskupskih konferencija od 16. do 20. veljače u njemačkom gradu Freisingu. U ime Hrvatske biskupske konferencije na skupu je sudjelovao pomoćni biskup splitsko-makarski Marin Barišić. Uz biskupe koji skrbe za biblijski pastoral u europskim zemljama susretu su bili nazočni i predstavnici biblijskih društava i instituta za biblijski pastoral. Institut iz Zagreba predstavljao je dr. Nikola Hohnjec. Posebno veliki doprinos svojim je razmišljanjima dao milanski nadbiskup kardinal Carlo M. Martini.
Između ostaloga biskupi su na skupu istaknuli da je Europa danas u sličnoj situaciji u kojoj je bila i za onog Makedonca, kojega spominju Djela apostolska 16, 9, kojega Pavao vidi u snu i koji ga zaklinje “Prijeđi u Makedoniju (tj. u Europu) i pomozi nam!” To je bio prvi susret Europe s Evanđeljem, kojoj je i dan-danas potrebna evangelizacija. Tu su misao na skupu biskupi istaknuli više puta, a osobito su isticali da je danas došlo vrijeme kada je Europi potreban ne biblijski pastoral, nego Biblijom nadahnuti pastoral, jer se osjeća da je došlo do općeg ozračja u kojem se susreću i nalaze Biblija i pastoral. U radu po skupinama posebno se raspravljalo o tome kako Biblijom nadahnuti pastoral ostvarivati na razini biskupskih konferencija, biskupija i župa. Bila je priređena i izložba biblijskih knjiga, a predstavljeno je i razdoblje pedesetgodišnjeg razdoblja pod komunističkom vladavinom. Razgledavajući knjige iz Hrvatske, posebnu pozornost pobudila je hrvatska glagoljica, a sudionici su još više bili iznenađeni saznanjem da su Hrvati bili jedini narod u latinskoj Crkvi koji su od 9. stoljeća imali u liturgiji svoj narodni jezik. Biskup Marin Barišić je u ime svih biskupa dao sažetak i prikaz rada skupa te je izrazio zahvalnost organizatorima. U subotu 19. veljače koncelebrirano misno slavlje predvodio je kardinal Fridrich Wetter u poznatoj Freuenkirche u Muenchenu. Biskup Barišić pohodio je u nedjelju 20. veljače hrvatske vjernike s kojima je slavio sv. misu i propovijedao u Freisingu, Muenchenu i Fuerstenfeldbrucku.