Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Šimun Šito Ćorić: Putokazi s jednog planeta

Zagreb (IKA)

„Putokazi s jednog planeta“ naslov je nove knjige fra Šimuna Šite Ćorića objavljene u nakladi Kršćanske sadašnjosti.

Kako to izgleda kada svestrani franjevački redovnik 50 godina putuje svijetom i napiše knjigu o svim zanimljivostima koje je tijekom desetljeća zapazio?

A ako je riječ ne samo o franjevcu, nego i o misionaru, književniku, glazbeniku, psihologu, sveučilišnom profesoru i hrvatskom iseljeniku?

Knjiga „Putokazi s jednog planeta“ zapis je o takvom životu. Autor fra Šimun Šito Ćorić je u svoje priče utkao cijelog sebe i svu širinu i dubinu svojih interesa, znanja i iskustava. Tkanje fra Šitovih priča uvijek je uzajamno, isprepleteno nitima primanja i davanja, zauzete znatiželje i istinskog susretanja. Pritom se uvijek vraćao vlastitim korijenima, hrvatskim otiscima na planetu, hrvatskim iseljenicima. Tako nam je podario ne samo vlastito životno iskustvo, s mnoštvom autobiografskih elemenata utkanih u cijeli niz izvješća sa svojih putovanja s gotovo svih kontinenata, nego je donio i cijeli niz nepoznatih ili manje poznatih podataka o životu i svijetu kroz koji je prolazio.

U brojnim kratkim tekstovima mogu se pročitati zanimljivosti koje je doživio i opazio. Može se prepoznati otvorenost, poniznost i prijateljstvo prema drugima i drukčijima. Može se saznati zašto su Sioux Indijanci živjeli zadovoljnije od današnjih Amerikanaca, o čemu je fra Šito razmišljao dok je bio onkološki bolesnik, kako je odlazio u posjet Hrvatima u Haagu, pa i vlastitom bratu, i još mnogo drugih zanimljivosti.

Knjiga „Putokazi s jednog planeta“ zapis je o životu jednoga franjevačkog redovnika, misionara, književnika, glazbenika, psihologa, sveučilišnoga profesora, iseljenika, svjetskoga putnika.

Fra Šimun Šito Ćorić je u svoje priče utkao cijelog sebe, svu širinu i dubinu svojih interesa, znanja i iskustava, promatrajući i spoznajući svijet iz različitih kutova svoje znatiželje, s osobitim zanimanjem za hrvatsko iseljeništvo.

U susretu s ljudima i kulturama iz svih dijelova svijeta, od Novog Zelanda do Južne Afrike, Europe, Amerike, fra Šito je njegovao otvorenost, poniznost i prijateljstvo, dopustivši drugima i drukčijima da ga dotaknu i obogate.

Riječ je, dakle, o fra Šitovim putopisima dobrote koji do/nose nadu, a isprepleteni sjajnim pripovjedačkim umijećem, otvaraju put širokoj čitateljskoj publici, osobito onom njezinu dijelu koji želi nešto više znati o nama samima, u tom dalekom svijetu.

Ključne riječi:
fra Šimun Šito Ćorić