Budi dio naše mreže
Izbornik

Fra Zvjezdan Linić o hrvatskoj društvenoj sceni

Razgovor za novi "Fokus"

Ako se u društvu događa neko zlo, Crkva ima moralnu obvezu reagirati, ona se te svoje uloge ne može odreći jer, konačno, evanđelje je uvijek bilo kritika društvenih pojava. Istaknuo je to fra Zvjezdan Linić u razgovoru za novi broj tjednika “Fokus” (br. 126), osvrćući se na konstataciju kako neki Crkvi zamjeraju da se svojim komentarima upliće ondje, gdje joj nije mjesto.
Ako želimo aktivno živjeti evanđelje, kazao je fra Zvjezdan, moramo svakoga dana preispitivati sebe i društvenu okolinu u kojoj živimo. Takva se kritičnost mora ogledati i u javnim nastupima biskupa i propovjednika, rekao je fra Zvjezdan, dodavši da oni moraju podržati ljude prema kojima su se državne institucije nepravedno ponijele; ili tako što su ih ostavile bez posla ili na neki drugi način. Ne mogu se zatvarati oči pred nepravdama, i Isus je svojim učenjem zagovarao borbu za pravdu, u sklopu ljubavi, čiju će blagodat osjetiti svi, mišljenja je fra Zvjezdan.
Odgovarajući na pitanje otkud zaziranje od Crkve i njezine aktivne uloge u društvu, istaknuo je kako je Katolička crkva oduvijek, a posebice u najnovijoj povijesti, bila snaga koja se nije htjela savinuti pod političkim režimima. Ona, prema njegovim riječima, nikada nije bila službenica režima, nego evanđelja te stoga i danas nekima smeta.
Katolička crkva se obradovala uspostavi hrvatske neovisnosti, ali neki su to generalizirali i protumačili kao bliskost Crkve s tada vladajućom strankom HDZ-om, a takvo je tumačenje netočno, kazao je fra Zvjezdan. Bez obzira na to koja je stranka na vlasti, crkvena kritika društvenih devijacija uvijek je bila dobronamjerna te bih volio da neki to konačno shvate, zaključio je fra Zvjezdan. (ika-kj)