Budi dio naše mreže
Izbornik

"Francesco" – novi dokumentarni film o papi Franji

Rim (IKA)

Novi dokumentarni film redatelja Evgenyja Afineevskyja "Francesco", priča o Jorgeu Mariji Bergogliu, kroz niz intervjua osvrće se na glavne teme Franjina pontifikata, prenosi Vatican News.

Afineevsky, ruski redatelj, producent i snimatelj koji živi i radi u SAD-u, isprepliće glasove i priče iz prošlosti i sadašnjosti, film sadrži i ekskluzivne razgovore s papom emeritusom Benediktom XVI., članovima Papine obitelji i mnogim drugima. U filmu Afineevsky osvjetljava i izazove današnjice, pitanja koja traže hitne odgovore, kao i misiju Crkve prema onima koji trpe nepravde.

Film je prikazan u srijedu 21. listopada na Filmskom festivalu u Rimu u posebnoj sekciji, a u četvrtak 22. listopada u Vatikanskim vrtovima primit će 18. nagradu Kineo, namijenjenu onima koji promiču socijalne i humanitarne teme. Ove će je godine predati Rosetta Sannelli, koja je nagradu i utemeljila.

Afineevsky je snimanje filma završio u lipnju ove godine, u jeku pandemije koronavirusa, uz koju obrađuje i teme rasizma, seksualnog zlostavljanja, rata u Siriji i Ukrajini, progon Rohindža, i druge. Afineevsky je nominiran za Oskara i Emmy godine 2016. za film „Zima u vatri“, a godine 2018. dobio je tri nominacije za Emmy za film „Vapaj iz Sirije“.