Budi dio naše mreže
Izbornik

Funtana proslavila sv. Bernarda

Funtana (IKA)

Župa Funtana u Porečkom dekanatu proslavila je u nedjelju 20. kolovoza svetog Bernarda, svog nebeskog zaštitnika, svečanim misnim slavljem koje je predvodio župnik Ivica Butković.

Koncelebrirali su svećenik u miru don Drago Petrović i vlč. Josip Vidić, prijatelj župe i dugogodišnji svećenik u hrvatskoj katoličkoj misiji u Njemačkoj.

Euharistiju je pjevanjem četveroglasne Marovićeve mise animirao župni pjevački zbor pod dirigiranjem prof. Marije Bilandžić uz orguljašku pratnju prof. Ane Bilandžić, dvije sestre koje su u toj sredini rođene i uz taj zbor rasle i stasale te zavoljele glazbu kojom se danas bave.

Uvod u misu počeo je svečanom himnom „O dični sv. Benardo“ u izvedbi župnog mješovitog pjevačkog zbora.

U propovijedi župnik Butković istaknuo je bit života i poziva sv. Bernarda. Zaštitnik Funtane bio je iz plemićke obitelji; bio je ne samo veliki crkveni naučitelj već i jedan od najvećih teologa svog vremena koji je imao moć utjecati na ljude oko sebe pa je tako privukao više desetina mladih plemića od svoje rodbine, prijatelja pa i svog rođenog oca da uđu zajedno s njime u samostan cistercita.

Sv. Bernard je posebno štovao Blaženu Djevicu Mariju – Zvijezdu mora, te se njegove riječi čitaju svake godine u brevijaru na blagdan Imena Marijina 12. rujna: „O ti, čovječe, koji vidiš, da na tom svijetu više ideš kroz bure i oluje nego li hodaš po zemlji, ne odvrati očiju od sjaja ove zvijezde, ako nećeš da te oluja potopi. Ako navale na te valovi kušnje, ako udariš na grebene nevolja, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju. Ako te bacaju amo tamo valovi oholosti, častohleplja, ogovaranja, zavisti, pogledaj zvijezdu, zazovi Mariju.

Neka ti ne odlazi s usta, neka ti ne odlazi sa srca; i da postigneš zagovor njezine molitve, ne ostavljaj primjera njezina života. Nju slijedeći nećeš zalutati, Njoj se moleći nećeš očajati; na Nju misleći nećeš zalutati; dok te Ona drži nećeš posrnuti; dok te Ona štiti ne trebaš se bojati; dok te Ona vodi nećeš se umoriti; ako ti je Ona milostiva stići ćeš cilju i tako ćeš na sebi iskusiti, kako je s pravom rečeno: i ime je Djevici Marija.“

Nakon tih riječi molitve sv. Bernarda našoj Majci Mariji, zaorila se crkvom pjesma „O pruži mile ruke“ koju je crkveni zbor otpjevao u četveroglasnoj izvedbi.

Na kraju mise još je jednom zapjevana posljednja strofa svečane himne sv. Bernardu.

Na misi su, kao i svake godine dosad, bili nazočni i predstavnici općine i turističke zajednice Općine Funtana.

Uz župljane Funtane, na misi su sudjelovali i domaći i strani gosti koji tu provode svoj godišnji odmor. Među gostima bilo je i više starosjedioca, predstavnika iseljenih Funtanjana koje ovaj blagdan emotivno veže za rodni kraj.

Ključne riječi:
Funtana Ivica Butković sv. Bernard