Budi dio naše mreže
Izbornik

GENOVA – GRAD POD OPSADOM

“Nasilje ne donosi nikakvih plodova i uništava sve”, rekao je kardinal Tettamanzi, izražavajući sućut roditeljima i rodbini mladića ubijenog u neredima na ulicama Genove.

U Genovu je stiglo na stotine tisuća prosvjednika iz brojnih europskih zemalja. Većina je željela mirno prosvjedovati protiv ravnodušnosti predstavnika svjetskih gospodarskih velesila, koji zbog vlastitih interesa zaboravljaju i zapostavljaju zdravstvene, prehrambene i razvojne probleme milijardi ljudi. Među njima je međutim bilo i anarhičnih elemenata, kojima je stalo samo do nereda i nasilja. Među njima su se osobito isticale nasilničke skupine “Black bloc” (Crni blok) koje su izazvale sukob s policijom. U jednom od tih žestokih sukoba policija je bila prisiljena posegnuti i za oružjem. Žrtva okršaja bio je mladi Carlo Giuliani, koji je zajedno sa skupinom prosvjednika opkolio policijska kola i bacao na njih teške predmete. Genovski nadbiskup, kardinal Tettamanzi, koji je prošlih dana nastojao uvjeriti sve prosvjednike da mirno izraze svoja uvjerenja i zahtjeve, odmah je reagirao i izrazio u osobno ime i u ime Crkve u Genovi veliku žalost i bol zbog toga tragičnog ubojstva. “Nasilje ne donosi nikakvih plodova i uništava sve”, rekao je kardinal Tettamanzi, izražavajući sućut roditeljima i rodbini ubijenog mladića. Kardinal Tettamanzi uvjeren je da se na taj način ne pomaže, već šteti siromašnim narodima. Tko vjeruje u snagu dijaloga i suočavanja mora, prema njegovom uvjerenju, odustati od nasilja i izbjegavati riječi i pothvate, koji bi mogli dovesti do nasilja.
Direktor programa Radio Vatikana otac Federico Lombardi je uvjeren da je nemoguće nadzirati namjerno i provokativno nasilje manjine, posebno kada u prosvjedima sudjeluju velike mase. Osuđivati redarstvenike zbog tih dramatičnih posljedica prema njegovu je mišljenju licemjerno. O. Lombardi je izrazio nadu da će taj tragični događaj potaknuti predstavnike skupine G-8 da shvate važnost međunarodne solidarnosti, kulture mira i života. To je ubojstvo bila zapravo posljedica desetsatnih uličnih borbi tijekom kojih je grad Genova opustošen. Govori se o 200 ranjenih, od kojih su dvije osobe u vrlo teškom stanju. (rv)