Budi dio naše mreže
Izbornik

Glas Koncila objavio razgovor sa skladateljem Antom Tonijem Eterovićem

Zagreb (IKA)

I ove godine Crkva u Hrvatskoj posti od „Uskrsfesta“. U povijest toga festivala duhovne glazbe, koji se tradicionalno održava na Bijelu nedjelju, utkano i poznato ime Ante Tonija Eterovića gosta u redovitom intervjuu novoga broja Glasa Koncila.

„Često kada radim duhovnu glazbu, kažem da ne bismo ništa mi napravili da nismo bili nadahnuti, da nismo osjetili Božje milosrđe i prisutnost. U tom je smislu stvaranje duhovne glazbe posebnije i drugačije, iako u svakoj pjesmi pronalazim duhovnost – bila svjetovna ili ne“, rekao je umjetnik. Posvjedočio je i da su gotovo svi veliki producenti koji funkcioniraju unutar hrvatske popularne glazbe imali veći ili manji doticaj s izvođačima popularne duhovne glazbe.

Eterović se, među ostalim, prisjetio i da je svojevremeno bilo potrebno službenim osobama iz „Porina“ objašnjavati da ima dovoljno recentnoga izdavačkoga rada na području popularne duhovne glazbe „jer je prijetilo da se ta kategorija ukine“.

Veliki dio razgovora vodio se o mladima i nadi u novo duhovno buđenje. Tako primjerice kaže: „Kao što mladu osobu netko vodi u knjižnicu da izabere pozitivno, vrijedno, kvalitetno i dobro štivo, tako i u glazbenom svijetu treba imati mentore kako ne bi završio u »žutilu« koje se često nameće mladomu čovjeku sklonu mentalitetu TikToka koje mu oduzima mnogo vremena. Taj se rad s mladima ne može propisati zakonom ili pravilnikom, također restrikcijama i cenzurama ništa se ne postiže, osim što se uništava ljudska sloboda i odabir, nego treba istaknuti prevažnu obveza starijih mentora, pedagoga da kod mlade osobe razviju kritički sluh za dobar izbor.“