Budi dio naše mreže
Izbornik

„Glazbene večeri na Visokoj“ u Splitu

Split (IKA)

U sklopu trodnevnice sv. Ivanu Pavlu II., suzaštitniku župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, a u povodu pete obljetnice kolaudacije župnih orgulja, u crkvi Presvetog Srca Isusova, priređen je trodnevni festival sakralne glazbe „Glazbene večeri na Visokoj”.

Festival je pokrenuo prof. Andro Čalo, koji je okupio vrsne domaće glazbene umjetnike koji su se dosad iskazali kao vrlo uspješni interpreti duhovne glazbene baštine.

Prvoga dana Festivala, u subotu 19. listopada, održan je „Koncert orguljske glazbe“, a za orguljama je bio prof. Mario Perestegi iz Zagreba, koji je izveo „Toccata i fuga u d-molu BWV 565“ J. S. Bacha, koralnu „Nun komm der Heiden Heiland BWV 659“, te koncert za orgulje u G-duru BWV 592, Franje Lučića „Fantazija u c- molu, Julija Bajamontia Tri jednostavačne sonate za orgulje: „Sonata u C-duru,Allegro“, „Sonata u B-duru, Adagio“, „Sonata u F-duru, Allegro“ te „U životu umiremo…“ Josipa Magdića i Jehana Alaina „Utanies JA 119“.

Drugoga dana Festivala, u nedjelju 20. listopada, održan je „Koncert komorne glazbe“ u izvedbi „Trio ConCerto“ u sastavu Mirko Jankov, orgulje, te sopranistice Ida Bilić i Branka Pleština Stanić, koji su izveli „Chaconne“ (I. Couperin), „Ave Maria“ (B. Pellizzari, rev. i transkr Š. Marović), Ave Maria (G. Cacini), izbor stavka iz orguljske baštine Franjevačkog samostana na Visovcu i u Makarskoj (transkr. i rev. M. Jankov): Anonimusa (XVIII. st.) (bez oznake tempaj G.B. Grazioli (1746.-1820.): Allegro con spirito, „Oče naš“ (Đ. Jusić), „Ave Maria“ (F. Schubert) „Grand Dialogue…“ (L. Marchand), „Ave maris Stella“ (I.pl. Zajc), Pieta, Signore!“ (A. Stradella), Fiat pax (B. Galuppi) i Vivaldijev Laudamus te (Gloria RV 589).