Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnja sjednica uprave HKD "Napredak"

Sarajevo (IKA )

Jučer, 17. veljače, održana je u Sarajevu godišnja sjednica uprave Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" , nakon mise koju je za članove društva i njegovih udruga služio nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

Sarajevo, Zagreb, 18. 2. 1994. (IKA) – Jučer, 17. veljače, održana je u Sarajevu godišnja sjednica uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” , nakon mise koju je za članove društva i njegovih udruga služio nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Mons. Puljić zahvalio je Bogu za sve što je “Napredak” u teškim ratnim vremenima učinio, i što u vremenu kad materijalno postaje najvažnije, čuva i ustrajava u ostvarivanjima kulture i duhovnosti.
Sjednica je počela odavanjem počasti poginulim u ovom ratu, nakon čega je predsjednik društva, dr. Franjo Topić podnio izviješće o radu “Napretka”, njegova Poslovnog odbora, uprave, povjereništava, podružnica i udruga. Društvo ima preko 40 podružnica s više od 15 tisuća članova, od čega samo u Sarajevu, gdje djeluje središnjica, preko 6000. Različite strukovne udruge u okviru “Napretka” broje 1075 članova, i oni predstavljaju značajan intelektualni potencijal Hrvata u Sarajevu. Usljed ratne blokade vijesti o radu podružnica nisu potpune, ali je istaknuto da podružnice u Tuzli, Zenici i Mostaru djeluju i tijekom rata, a ovih dana trebala bi se sastati i uprava podružnice u Banjaluci. Podružnice “Napretka” u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku svojevrsne su “ambasade” za Hrvate iz BiH koji se nalaze u Republici Hrvatskoj. Zahvaljeno je na velikoj potpori koje društvu pružaju Nadbiskupija vrhbosanska, Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Caritas vrhbosanske nadbiskupije, Hrvatsko katoličko dobrotovorno društvo i “Napretkove” podružnice u Njemačkoj, kao i pojedinci svojim darovnicama i potporom. Utvrđen je i plan rada za tekuću godinu.