Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospić: Slavljena misa na Dan Ličko-senjske županije

Gospić (IKA)

U prigodi Dana Ličko-senjske županije u četvrtak 23. svibnja slavljena je euharistija u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću. Tom prigodom Gospićko-senjska biskupija dobila je zahvalnicu za organiziranje 12. susreta hrvatske katoličke mladeži, izvijestila je Biskupija.

Misu za sve čelnike i stanovnike županije predvodio je kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić uz koncelebraciju gospićkog župnika o. Ante Kneževića i don Jure Ladišića. Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića.

Dan Ličko-senjske županije slavi se i kao rođendan Oca domovine dr. Ante Starčevića koji je rođen u Žitniku kraj Gospića.

Kancelar je propovijed započeo zahvalom na koju je potaknuo i sve nazočne. „Za svakog stanovnika naše županije ovo bi trebao biti dan zahvalnosti Bogu za dar domovine, zahvalnosti što živimo u ovom prekrasnom ambijentu kakvoga ima područje naše županije, zahvalnosti za svakog stanovnika ovog podneblja, ali i dan molitve za sve odgovorne vršitelje službi u različitim ustanovama Ličko-senjske županije i molitve za napredak kojemu je jedini cilj i motiv čovjekovo biće“, kazao je.

Preč. Grgurić nastavio je spominjući se povijesti izraleskog naroda te naglasio kako u njoj prepoznaje sličnosti s poviješću hrvatskog naroda. „Braćo i sestre, kroz svoju tisućljetnu povijest zar se isto nije zbivalo i s našim hrvatskim narodom. Kroz 14 stoljeća od dolaska na ova prekrasna područja veliki dio svoje povijesti poklonili smo drugim narodima. Dali smo svoje granice, svoja polja i more, svoje rijeke i planine, svoje sinove i kćeri i bili dugo stoljeća pod vlašću stranih gospodara. U svojem govoru dr. Ante Starčević isticao je: ‘Ni pod Beč, ni pod Peštu, ni pod Beograd, već za slobodnu i samostalnu Hrvatsku’. Jesmo li svjesni te lijepe, drage i slatke slobode koju nam višnji Bog je dao?“, dodao je.

Uzevši primjer iz svetopisamskog teksta o stablima koja su birala kralja kazao je: „Ova priča o stablima pokazuje nespremnost onih koji su prikladni za vršenje određene službe da se liše svoga i da se stave u službu drugima. Pokazuje i krivo razumijevanje onoga ‘biti izabran na prvo mjesto’ kao službe vladanja, a ne služenja. Isus kao Sin Božji stavlja se u službu poslužitelja, ne vladara.“

Propovijed je završio pozivom i porukom ohrabrenja svim predstavnicima vlasti. „Draga braćo i sestre, dragi vršitelji visokih službi, ove riječi ne žele nas obeshrabriti ili optužiti, već potaknuti na služenje u ljubavi, na odgovorno vršenje povjerene službe koje će uroditi dobrim plodovima za opće dobro svega stvorenoga. Kao da je uzeo za temelj današnju priču o stablima dr. Ante Starčević kada kaže: ‘Za stalno svaki sin domovine dužan je služiti svojemu narodu primiti svako mjesto, koje odgovara njegovoj sposobnosti, i na kojemu može domovini kakovo dobro izkazati.’ Zato za temelj vršenja svoje službe uzmite njegove riječi: ‘Boj se Boga, čini pravo, nikoga se ne plaši.’ Svoju službu povjerite Božjoj suradnji, onda ćete u savjetovanju s njime zasigurno činiti jedino dobro i ništa vas neće plašiti“, rekao je preč. Grgurić.

Program obilježavanja Dana Ličko-senjske županije nastavio se u kinu Korzo u Gospiću. Uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ernesta Petryja svečanoj sjednici Županijske skupštine, nazočio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić. Istaknuo je kako svi skupa bez obzira na politički predznak trebaju nastaviti raditi na ostanku i povratku ljudi u županiju. Kustić je zahvalio županu Petryju na svemu što radi za boljitak stanovnika Ličko-senjske županije. Kazao je i kako županija za sve bitne teme vezane ima sugovornike u Vladi RH, od ministara do premijera. Župan Ernest Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić dodijelili su zahvalnice i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama.

Među ostalima zahvalnicu je dobila i Gospićko-senjska biskupija za organiziranje 12. susreta hrvatske katoličke mladeži koji se održao 4. svibnja u gradu Gospiću. Zahvalnicu su dodijelili Ernest Petry i Marijan Kustić, a u ime Biskupije primio ju je kancelar Mišel Grgurić.