Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospin dan i Dan branitelja u Bošnjacima

Bošnjaci (IKA)

Na Gospin dan i Dan branitelja u Župi sv. Martina u Bošnjacima, u ponedjeljak 8. srpnja, okupili su se vjernici s mjesnim župnikom Josipom Levakovićem te predstavnicima braniteljskih udruga općine Bošnjaci kod kapelice Drage Gospe Bošnjačke.

Mjesto je to  koje Bošnjačani nazivaju „svetištem”, radi događanja koja su se ondje zbile nakon Drugog svjetskog rata i ustrajnoga dolaženja vjernika na molitvu tijekom gotovo 80 godina.

Molitveno zajedništvo predvodio je župnik Levaković, a ono je započelo krunicom u kojoj Bošnjačani zazive Zdravo Marijo mole na osobit način, nadahnut Knjigom Otkrivenja: Zdravo Marijo, milosti puna. Na glavi ti rajska kruna. Zvijezdama si okićena. U mjesec si obuvena, u sunce odjevena, na nebo uznesena, Svetim Trojstvom okrunjena, moli za nas! Zatim sav Božji narod dalje zajedno moli: Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama itd.

Nakon krunice formirana je procesija koja se uputila do župne crkve gdje je domaći sin Ivan Lenić, đakovački župnik, predvodio misno slavlje. Koncelebrirali su župnik Levaković i umirovljeni svećenik Petar Šokčević, također domaći sin. U procesiji su se pjevale marijanske pjesme i lauretanske litanije. U hodu do crkve procesija je prošla i pored zavjetne kapelice Snježne Gospe.

U uvodu u misno slavlje predslavitelj Lenić je rekao da selo od davnina Gospu osjeća kao svoju osobitu pomoćnicu i zagovornicu, tješiteljicu i savjetnicu. „Snježna Gospa je bošnjački zavjetni dan. Vjerujem da ste Gospu, dragi moji Bošnjačani, barem koji put, ako ne i često zazivali, u minulim danima velike nevolje uzrokovane nemilom vremenskom nepogodom, snažnim ledom od kojega su ostale strašne posljedice. Njih ćemo još neko vrijeme uklanjati i trebat će vremena za obnovu. A treba se oporaviti i od posljedica u sebi: u strepnjama koje ste osjetili i nosite, u nesigurnostima i neizvjesnostima koje vas i nas tište, u brigama za krov nad glavom, drugim dvorišnim objektima, na njivama i vrtovima.”

Liturgijska čitanja kao i misni obrasci izabrani su iz slavlja BDM Majke utjehe na temelju kojih je župnik Lenić propovijedao. „Isusova Majka Marija je nova kraljica Estera i kraljica Estera svih vremena, majka moliteljica i posrednica za sve sinove i kćeri Božje. Ona je to bila u ovim danima pred skoro 80 godina našim Bošnjacima i naraštajima koji su tada živjeli, a i nama koji smo se sklanjali pod njezino okrilje i povjeravali njezinu zagovor. Brojni su tada i kroz sva desetljeća, dolazeći na molitvu nebeskoj Majci, iskusili milosnu božansku blizinu i pomoć, rasvjetljenje i snagu pa i zdravlje, a nadasve utjehu i potporu.”

Zatim se župnik Lenić osvrnuo na nedavno nevrijeme. „Mnogo se pitanja u vama sigurno rojilo minulih dana; pitanja na koja ne znamo odgovora i slutnji koje su nas ispunjale tjeskobama i zabrinutošću. Koliko smo i Boga zapitali, pa i na njega prebacivali krivnju; pa na ljudska pretjerana poigravanja s prirodom. Oslobodimo se svih tih misli i izručimo Providnosti, poput kraljice Estere, a i kako nas Marija uči. Obnovimo pouzdanje u njezin zagovor i preporučimo sve ono gdje zastaju naše mogućnosti. Strpljivo tražimo savjeta i jakosti od Gospodina i Gospe.”

Župnik Lenić je pozvao i na obnovu zavjeta sela Gospi Snježnoj te na molitvu za sve poslove koji se rade i koje je još potrebno napraviti kako bi se stradali krovovi i sve drugo obnovilo. Pozvao je na čuvanje dostojanstva i živaca, mira i pribrano traženje rješenja. „Imajmo na pameti jedni druge. Vi koji ste, hvala Bogu, uspjeli pokriti krovove kuća okrenite se oko sebe i ne zaboravite starih i osamljenih, ne zaboravite siromašnijih i nesnalažljivih. Na njima se pokazuje kakvi smo svi mi. Na njima se pokazuje naša odgovornost. Čuvajmo se nepromišljenih izjava i teških riječi. Cijenimo što drugi i odgovorni čine za nas. Molimo za razbor i strpljivost.”

Pjevanje su pod misom animirali domaći pjevači pod vodstvom s. Serafine Funarić.

Na središnjem Trgu, kod spomenika poginulim braniteljima sela, nakon mise je uslijedila molitva za sve poginule i nasilno ubijene branitelje sela kako u Drugom svjetskom ratu i nakon njega tako i u Domovinskom ratu. Na proslavi u Bošnjacima, uz domaće vjernike, sudjelovalo je i desetak Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te još desetak vjernika Župe Svih Svetih iz Đakova, koji su hodočastili sa svojim župnikom Lenićem. Iz đakovačke Župe Svih Svetih gotovo svakodnevno manje skupine vjernika odlaze pomagati mještanima u obnovi krova i saniranju štete od nevremena. Samo u subotu, 6. srpnja pomagala je skupina od 14 župljana.

Budući da je 8. srpnja bila i 120. obljetnica smrti Matije Pavličića, Bošnjačanina, sjemeništarca koji je umro na glasu svetosti, svećenici, časne sestre i nekolicina vjernika otišli su i do njegova groba koji se nalazi na groblju sv. Križa i pomolili se te zapalili svijeće.