Budi dio naše mreže
Izbornik

GRGURSKI KALENDAR I CRKVENA POLITIKA

Skopje (IKA )

Makedonski liberali pokrenuli su inicijativu za prijelaz Makedonske Pravoslavne Crkve na grgurski kalendar, koju su poduprli mnogi umjetnici i drugi intelektualci.

Skopje, 31. 1. 1995. (IKA) – Makedonski liberali pokrenuli su inicijativu za prijelaz Makedonske Pravoslavne Crkve na grgurski kalendar, koju su poduprli mnogi umjetnici i drugi intelektualci. U obrazloženju se, između ostaloga, navodi kako će prijelaz na novi kalendar omogućiti Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi daljnje razlikovanje od “konzervativne” Srpske Pravoslavne Crkve. Crkveno vodstvo nije se izjasnilo o tom pothvatu.
Makedonska Pravoslavna Crkva, proglasila se 1967. nezavisnom od beogradske patrijaršije, premda se beogradski patrijarh Pavle zalagao za priznavanje određenoga autonomnog statusa makedonskog pravoslavlja, kako bi makedonsku Crkvu odratio od potpunog otcjepljenja. Svjetsko pravoslavlje do danas ne priznaje samostalnost Makedonske Pravoslavne Crkve.
Većina pravoslavnih Crkava, djelomično i pod pritiskom iz vlastitih redova, u ovom je stoljeću prešla na grgurevski kalendar koji je uveo papa Grgur XIII. godine 1582, dok jeruzalemska, moskovska i beogradska patrijaršija, kao i neke staroistočne Crkve vrijeme računaju po starom, julijskom kalendaru sastavljenom u doba cara Gaja Julija Cezara u 1. st. pr. Krista, te blagdane u naše doba slave 13 dana kasnije.