Budi dio naše mreže
Izbornik

GRUZIJA UVODI VJERONAUK U ŠKOLE

Tibilisi (IKA )

Gruzija će od 1. rujna ove godine u svoje škole uvesti vjeronauk, odnosno vjerski i kulturni odgoj, priopćilo je 22. srpnja Minstarstvo odgoja u Tibilisiju.

Tibilisi, 24. 7. 1994. (IKA) – Gruzija će od 1. rujna ove godine u svoje škole uvesti vjeronauk, odnosno vjerski i kulturni odgoj, priopćilo je 22. srpnja Minstarstvo odgoja u Tibilisiju. S tim u svezi pravoslavni je gruzijski patrijarh Ilya II. na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu očitovao svoje zadovoljstvo, jer se time, kako je rekao, okončava višedesetljetni progon vjere i svega vjerskoga, što su počinili komunistički vlastodršci. Školske su vlasti najavile da će povlašteno mjesto pripasti pravoslavnom vjeronauku, sukladno povijesti zemlje, ali da će učenici biti upoznati također i sa drugim kršćanskim vjeroispovjestima, te islamom.
U Gruziji se nakon raspada komunističkog sustava osjeća jači vjerski preoporod. Vrlo je znakovito da se i sam sadašnji gruzijski predsjednik, a prije jedan od čelnika Sovjetskog Saveza, Eduard Ševardnadze, krstio 1992. godine i uzeo krsno ime Juraj, u čast nebeskog zaštitnika Gruzije sv. Jurja. Gruzija je prva zemlja nastala na području bivšeg Sovjetskog Saveza, koja u školu uvodi vjeronauk kao poseban predmet.