Budi dio naše mreže
Izbornik

Habsburg: Hrvatska nije smjela ostati izvan kruga proširenja EU

90. rođendan Otta von Habsburga

Otto von Habsburg proslavio je misom u bečkoj katedrali 20. studenoga svoj 90. rođendan. Misu je predslavio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn, a suslavili svi austrijski biskupi te biskupi iz susjednih zemalja, među kojima i predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica. Među brojnim uglednicima iz europskoga političkog života bio je i predsjednik Ustavne komisije Europske unije Valery Giscard d#!Estaing.
U razgovoru za najnoviji broj bečkoga katoličkog tjednika “Die Furche”, von Habsburg, koji je i predsjednik međunarodnoga Paneuropskog pokreta govorio je o potrebi reforme Europske unije i smanjenju broja europskih službenika. Kritično se osvrnuo i na rad komisije za izradu ustava Europske unije, koja ima previše članova, a osobno je razočaran predsjednikom te komisije Giscardom d#!Estaingom. Von Habsburg, sin posljednjega austrijskog cara, smatra kako se treba smanjiti birokracija u Uniji. Zalažući se za “žurno proširenje Europske unije”, Otto von Habsburg je istaknuo da Hrvatska, Bugarska i Rumunjska nisu smjele ostati izvan kruga za proširenje Unije, dok je primljena Češka, koju je kritizirao zbog Benešovih dekreta koji su protivni temeljnim ljudskim pravima.
Te je dekrete proglasio tadašnji predsjednik Čehoslovačke Edvard Beneš za uspostavljanje pravnog poretka u Češkoj nakon drugoga svjetskog rata, a neki od njih su bili temelj za oduzimanje imovine i progon tri milijuna sudetskih Nijemaca. Tada je donijet i Zakon o amnestiji, koji je taj progon učinio nekažnjivim. Češki parlament odbio je u travnju ove godine poništiti te dekrete, jer su na njima temeljeni pravni odnosi u Češkoj nakon 1945., no istaknuo je kako oni više nemaju pravnu snagu.

Otto von Habsburg rođen je 20. studenoga 1912. kao najstariji sin nadvojvode Karla, kasnijeg cara Karla I. Nakon prvoga svjetskog rata obitelj je otišla u egzil u Švicarsku, gdje je car Karlo i umro, a zatim je živjela u Španjolskoj, Belgiji, SAD-u, Francuskoj i na kraju u Njemačkoj. Godine 1951. Otto von Habsburg oženio se pricezom Reginom Sachsen-Meiningen s kojom ima sedmero djece. Bio je žestoki protivnik nacizma te pripojenja Austrije Hitlerovoj Njemačkoj. Član je Paneuropske unije od 1936., a od 1940. bio je njihov predstavnik u Washingtonu. Od 1973. predsjednik je međunarodne Paneuropske unije, a od 1979. do 1999. bio je član Europskoga parlamenta. (ika-sv/kap)