Budi dio naše mreže
Izbornik

Haićanski biskupi pozivaju na radikalne promjene

Port-au-Prince (IKA)

Haićanska biskupska konferencija uputila je vjernicima poruku u kojoj podsjeća na prijedlog za „Godinu molitve i klanjanja za spas zemlje“ upućen još u svibnju, a koja će trajati do Duhova 2020. godine.

U poruci biskupi osuđuju opću korupciju i grozne prilike političke nestabilnosti. Vrijeme je ozbiljno. Događaji ovih posljednjih dana moraju potaknuti na preispitivanje smisla građanske pripadnosti i domoljubne svijesti svih. Moramo djelovati skladno kako bismo spasili Haiti, svoju domovinu i zajednički dom. Ne smijemo biti ravnodušni. Haiti nije posao drugih, nego svakog Haićanca, upozoravaju biskupi, prenosi Vatican News pisanje katoličke tiskovne agencije SIR.

„Svjesni svega onoga što se događa u našoj zemlji i važnosti ljudske suodgovornosti u odnosu na Božje djelovanje za preobrazbu zemlje, mi, haićanski biskupi, putem ovoga priopćenja želimo obnoviti svoj poziv na ljubav, domoljublje, obraćenje i molitvu kako bismo izveli naš narod iz ponora u kojem se nalazi i vodili ga putem nade i dostojanstva“, napisali su biskupi i potaknuli: „Okrenimo oči Kristu, Otkupitelju i Spasitelju čovjeka i cijeloga čovječanstva“.

Biskupi su osobito osudili opću korupciju koja je postala „endemsko zlo“, stvarna društvena rana koja pogađa ustanove, politiku čini bolesnom, ugrožava demokraciju i društveni mir, ozbiljno kompromitirajući razvoj zemlje, bilo s etičkog bilo s gospodarskog stajališta.

„Osuđujemo veliku političku nestabilnost. U isto vrijeme žao nam je što se naša zemlja sustavno osiromašuje nevjerojatnom pohlepom određenih vođa koji ne vode računa o teškim prilikama u kojima ljudi žive i ne pomažu nacionalnom napretku i razvoju“, pišu biskupi.

Suočeni s tim dramatičnim prilikama biskupi su poslali prijedlog na molitvu i klanjanje za spas zemlje, ističući da su prepustili razboritosti svakog biskupa što će poduzeti kako bi održao duh molitve u jedinstvu i dubokoj vjeri. „Naša je najveća želja vidjeti svakog haićanskog muškarca i ženu dobre volje kako ovu godinu molitve i stalnog klanjanja živi kao izraz svoje ljubavi prema Haitiju i želje da promijeni ponašanje i mentalitet. Zemlja hoće i mora disati novi zrak. Žarko se nadamo da će taj proces donijeti duhovnu obnovu i osloboditi nas svih klica smrti koje bi nas mogle držati u toj općoj krizi“, zaključili su haićanski biskupi.

Ključne riječi:
haićanski biskupi