Budi dio naše mreže
Izbornik

HGSS proslavio blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda

Ogulin (IKA)

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja svečano su u subotu 15. lipnja proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda, a ujedno 60. obljetnicu od osnivanja HGSS-a Stanice Ogulin.

Gorski spašavatelji iz stanica diljem Hrvatske svoj blagdan tradicionalno slave u Ogulinu, geografskom središtu Hrvatske i mjestu gdje je pred 150 godina niknula misao o osnutku Hrvatskog planinarskog društva. Svečanost je započela svečanim ophodom ulicama grada uz zastave od prostorija HGSS-a do župne crkve sv. Križa gdje je misno slavlje predslavio župni vikar župe sv. Križa vlč. Stanko Smiljanić.

Na misi su uz pripadnike HGSS-a sudjelovali i članovi Hrvatskog planinarskog društva Klek iz Ogulina, pripadnici Udruge vojne policije iz Ogulina, kao i DVD-a i JVP Ogulin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kao i najviši državni predstavnici policije, vojske, vatrogasaca, Crvenog križa i Civilne zaštite.

„Danas slavimo sveca koji je zaštitnik svih onih koji svoj život stavljaju za drugoga a molimo se i za vaše preminule članove“, istaknuo je na početku vlč. Smiljanić a u zaključku je rekao: „Po dijelimo vašima ćemo vas prepoznati. Dok danas naši igraju važnu utakmicu na Europskom prvenstvu, vi igrate svoju utakmicu cijele godine, na čemu smo vam iskreno zahvalni.“

Proslava sv. Bernarda nastavljena je zatim u Gradskoj knjižnici i čitaonici gdje je o životopisu zaštitnika gorskih spašavatelja sv. Bernardu govorio tajnik HGSS-a i predsjednik HPS-a Darko Berljak. „Naš zaštitnik sv. Bernard rođen je 1020. godine u Annecyju koji je tada pripadao Italiji a umro jer 1081. godine u Novari. Bio je iz bogate obitelji a u Aosti se zaredio za svećenika. Pomažući ljudima u planini izgradio je sklonište i hospicij a kasnije i samostan kod prijevoja sv. Bernarda po čemu je on bio prvi gorski spašavatelj u povijesti.“

U nastavku je izvršni pročelnik HGSS-a Marko Rakovac predstavio brojne aktivnosti HGSS-a protekle godine u cilju pomaganja stanovništvu ugroženom od elementarnih nepogoda. Na kraju su uručena jubilarna priznanja gorskim spašavateljima te najavljena velika proslava 75 godina HGSS-a.

Ključne riječi:
HGSS sv. Bernard