Budi dio naše mreže
Izbornik

Hindusi prijete rušenjem katoličke crkve

Pondicherry

Militantni su hindusi odlučili ukloniti 250 godina staru katedralu u Pondicherriu, u južnoj Indiji, tvrdeći kako je sagrađena na ruševinama starog hinduističkog hrama.

Pondicherry, Indija, 4. 4. 1994. (CNS/IKA) Militantni su hindusi odlučili ukloniti 250 godina staru katedralu u Pondicherriu, u južnoj Indiji, tvrdeći kako je sagrađena na ruševinama starog hinduističkog hrama. Radikalna struja Hindu Munnai organizacije najavila je vraćanje hinduističkog hrama na to isto mjesto do 2000. godine, najavljujući kako nakon 40 godina neovisnosti i slobode žele ukloniti tragove strane kolonijalne vlasti i ustanoviti zemlju kao državu Hindusa, s domaćim jezikom, kulturom, tradicijom i hinduizmom kao državnom vjerom. Ta je organizacija planirala provaliti u crkvu i ukloniti svećenike s oltara na blagdan hinduskog boga šive. Prisjećajući se kako je rušenje 500 godina stare džamije u sjevernoindijskom gradu Ayodhyi 1992. godine (također pod izgovorom da je tu nekad bio hinduski hram) završilo sukobom u kome je poginulo na stotine Hindusa i muslimana, pokrajinske su i federalne postrojbe okružile katedralu dva dana ranije.
Nadbiskup Pondicherry-Cudalorea mons. Michael Augustine obratio se priopćenjem javnosti, a o. Adaikalasamy, župnik katedrale u Pondicherriu podnio je na uvid dokumente koji pokazuju da na tom mjestu nikada nije bio hram Sambaliswarar, niti se takvo ime hrama spominje u čitavoj južnoj Indiji. Župnik je proučio kronike od vremena kad su Nizozemci uništili hram i crkvu u tom kraju, a u dnevniku dužnosnika bivše francuske kolonije iz 18. stoljeća nema potvrde postojanju hrama na mjestu gdje je sada katolička katedrala. U isto vrijeme, Katoličkoj Crkvi stigli su izrazi potpore od mnogih ustanova i političkih stranaka. Dok su župljani organizirali zaštitu i čuvanje crkve, Komunistička je partija organizirala manifestaciju osude Hinduskog zahtjeva za rušenje crkve. Udruga odvjetnika upozorila je na oštre posljedice ukoliko bi hinduski aktivisti nastavili sa svojim planom.