Budi dio naše mreže
Izbornik

HKD „Napredak“ realizirao humanitarnu akciju „Olovka iz BiH u Africi piše stih“

Dodoma (IKA)

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ u suradnji s udrugom „Možemo zajedno“ realiziralo je humanitarnu akciju „Olovka iz BiH u Africi piše stih“ u sklopu koje se prikupljao školski pribor za afričku djecu i sredstva za lijekove protiv malarije.

„Zastava Napretka zavijorila se i u Tanzaniji, na vrelom afričkom tlu. Napredak je odlučan da svoje lijepe stavove i ideje širi po cijelom svijetu. To je pokazao i provođenjem humanitarne akcije ‘Olovka iz BiH u Africi piše stih’, a koju je realizirao u suradnji s udrugom ‘Možemo zajedno’ čiji je predsjednik mladi profesor zemljopisa Dejan Nemčić, koji se trenutačno nalazi u Tanzaniji. Pokazao je Napredak, ali i prof. dr. Franjo Topić, a što je nastavio i dr. sc. Nikola Čiča, kako Napredak ne poznaje granice, jer sve što je lijepo i dobro, nađe svoj put. Iskreno se nadamo kako će temelji za osnivanje Napretkove podružnice u Tanzaniji, biti čvrsti i kako će omogućiti mnogima, da putem nje upoznaju čari Afrike, sve njene radosti i tuge, ali i dati mogućnost svima onima koji budu željeli pomoći i pridonijeti, kako dječici Afrike, tako i humanoj misiji koju Napredak nosi i ima“, navodi se u priopćenju HKD Napredak.

“Hakuna Matata Napredak! Svi Vaši snovi, da otputujute u Afriku, sada će se ostvariti. Smještaj, hrana, prijevoz i dobri ljudi. Sve Vas to čeka tu”, napisao je na svojoj facebook stranici Nemčić, profesor zemljopisa iz Zagreba i veliki humanitarac, dopredsjednik PD Napredak – Stjepan Planić, te član HKD-a Napredak.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe. Nakon obnove Napretka 1990. godine, Društvo je nastavilo sa svojom humanom misijom, značajan doprinos dalo je i u ratnom vihoru koji je zahvatio prostore Balkana.