Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Kliškoga dekanata i okrugli stol „Evanđelje po Luki“

Split (IKA)

U sklopu svečane priprave za proslavu sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije, grada Splita i župe Uznesenja BDM, četvrtog dana devetnice, u srijedu 1. svibnja, u splitsku prvostolnicu Sv. Dujma hodočastili su vjernici Kliškoga dekanata.

„Govor o svecima nije magična priča, nego izraz zajedništva vjere. Sveci imaju poseban odnos s Bogom i zbog toga su naši autentični zagovaratelji“, rekao je dr. don Ante Mateljan, predvodeći uvodne obrede, koji su zbog vremenskih neprilika, umjesto u krstionici sv. Ivana Krstitelja, održani u katedrali Sv. Dujma.

Euharistijsko slavlje predvodio je don Vlade Strikić, dekan Kliškoga dekanata i župnik župe sv. Jakova iz Dicma. Suslavilo je nekoliko svećenika predvođenih katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem, a na misi je pjevao Mješoviti zbor župe sv. Jakova – Dicmo.

Osvrćući se na blagdan sv. Josipa Radnika, don Strikić je u homiliji istaknuo kako rad simbolizira dostojanstvo svakoga čovjeka, ali i kako je čovjeku uz rad, potrebno omogućiti vrijeme za odmor i molitvu.

Nakon otpjevanog himna sv. Dujmu i svečanoga blagoslova, održan je okrugli stol „Evanđelje po Luki“, na kojem su sudjelovali dr. fra Domagoj Runje i dr. Mirjana Radan.

Fra Domagoj Runje protumačio je proslov Lukina evanđelja, istaknuvši kako se svi mi možemo poistovjetiti s Teofilom, kojem Luka piše u namjeri da ga sačuva od lažnih proroka i sa željom da ga učvrsti u vjeri. Osvrćući se na važnost majke u suvremenom društvu, u svjetlu Lukina evanđelja, dr. Radan istaknula je kako je ženama potrebno vratiti dostojanstvo koje im pripada. Žena ne smije biti ponižavana, nego zaštićena i čuvana. U nastavku, osim o dimenziji majčinstva, govorila je o zaštiti ljudskog života. „Ljudski život započinje začećem, a pobačaj je uvijek nasilno prekidanje ljudskoga života“.

Domagoj Runje rođen je 31. srpnja 1973. godine u Sinju. Osnovnu školu završio je u Karakašici i Sinju, gdje je završio i Franjevačku klasičnu gimnaziju. Godine 1991. ušao je u Red Manje braće i nakon novicijata studirao teologiju na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1997. godine. Godine 1998. zaređen je za svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, nakon čega je bio župni vikar u župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Godine 1999. otišao je na poslijediplomski studij na Papinski biblijski institut (Pontifìcio Istituto Biblico) u Rimu, gdje je 2003. g. stekao licencijat iz biblijskih znanosti. Te je godine nastavio biblijsku specijalizaciju na Papinskomu sveučilištu Antonianum u Rimu, gdje je 2007. godine obranio doktorsku disertaciju s temom The People of God in the Temple Scroll (Božji narod u Hramskom svitku).

Mirjana Radan rođena je 1967. godine u Sinju, gdje je završila osnovnu školu, a potom srednju u Splitu. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1992. godine. Godine 2001., završila je stručni poslijediplomski studij iz ultrazvuka u kliničkoj medicini – smjer ginekologija i porodništvo (opstetricija), a 2002. godine završila je znanstveni poslijediplomski studij, smjer magistarski studij – medicinske znanosti. Specijalizaciju iz ginekologije i porodništva završila je u Kliničkoj bolnici za ženske bolesti i porode. Pri Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1997. godine filozofiju i religijsku kulturu. Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, obranila je doktorski rad „Metode pomognute oplodnje (MPO) – etička prosudba”.

Ključne riječi:
4. dan devetnica sv. Dujmu