Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnici iz Istre u posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA/KTA)

Četrdesetak hodočasnika iz župe Ližnjan te okolnih mjesta u Istri boravilo je od 4. do 8. listopada u središnjoj Bosni i u Sarajevu.

Jedan dio hodočasnika i podrijetlom je iz središnje Bosne. Dobrodošlicu gostima uputio je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, a Caritasovo osoblje bilo im je na raspolaganju svih dana boravka u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. U subotu prijepodne posjetili su franjevački samostan i muzej u Fojnici, a u poslijepodnevnim satima uputili su se u Vitez gdje su obišli Križančevo selo, mjesto stradanja Hrvata u domovinskom ratu. Povijesni sat održao je hrvatski branitelj, novinar i publicist Zvonimir Čilić te zapovjednik obrane Ivica Alilović. Vlč. Šimić predvodio je molitvu za duše pokojnih.

U nedjelju su hodočasnici pošli u Kraljevu Sutjesku gdje su zajedno s domaćim vjernicima slavili misu, a potom su obišli samostanski muzej. Poslijepodnevno odredište bilo je Kreševo te razgledavanje crkve i muzeja, nakon čega su u svetištu „pod špiljom“ zajedno s vlč. Šimićem izmolili Gospinu krunicu.

U ponedjeljak je organiziran susret u Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, koji je započeo misom koju je u kapelici Bl. Drinskih mučenica predvodio predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U propovijedi je podsjetio na pobjedu kršćanske vojske kod Lepanta protiv turskih osvajača. S tim događajem usporedio je aktualno stanje kršćanstva:

„Vjera kršćana danas sve više slabi, i za to vrijeme, sve je jača prisutnost vjere i ideja s istoka. Zato nam je i danas uzeti krunicu u ruke i po molitvi krunice ostati vjerni Bogu i Crkvi”.

Nakon mise mališani iz zbora Caritasova DV „Sveta obitelj“ otpjevali su nekoliko pjesama. Nakon mise kardinal Puljić predstavio je hodočasnicima život Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini nakon čega je bila prilika za postavljanje pitanja. Susret je završen zajedničkim ručkom.

Nakon objeda hodočasnici su se uputili u središte grada gdje su obišli kulturne znamenitosti grada. Cilj hodočašća bio je pobliže se upoznati sa životom sunarodnjaka i braće i sestara po vjeri koji žive u Bosni. „Ovom prigodom zahvaljujemo svim hodočasnicima iz najzapadnije hrvatske županije što su boravili u krajevima središnje Bosne i u Sarajevu, što mole otvorenog srca za svoje sunarodnjake u Bosni te im želimo sretan i siguran povratak njihovim domovima”, prenosi mrežna stranica caritas-sarajevo.ba.