Budi dio naše mreže
Izbornik

HRABRI POČECI OBNOVE U BANJOLUČKOJ BISKUPIJI

Banja Luka (IKA )

Banja Luka, 16. 8. 1997. (IKA) - Blagdan velike Gospe okupio je 15. kolovoza i ove godine mnoštvo vjernika na misnim slavljima u banjolučkoj biskupiji, koja su u mnogim župama slavljena prvi puta nakon sedam godina. U Sanskom Mostu u velikome šatoru po

Banja Luka, 16. 8. 1997. (IKA) – Blagdan velike Gospe okupio je 15. kolovoza i ove godine mnoštvo vjernika na misnim slavljima u banjolučkoj biskupiji, koja su u mnogim župama slavljena prvi puta nakon sedam godina.
U Sanskom Mostu u velikome šatoru pored do temelja porušene Gospine crkve misno slavlje predvodio je dosadašnji gvardijan franjevačkog samostana u Petrićevcu fra Dujo Ljevar. Na misi se okupilo oko 600 vjernika iz te i okolnih župa Stare Rijeke i Sasine, u kojoj su po odluci banjolučkog biskupa Franje Komarice započeli radovi na popravljanju spaljenoga pastoralnog centra.
Pedesetak župljana, koji su ostali u župi Kulaši u prnjavorskoj općini, proslavili su blagdan Marijina Uznesenja u oštećenoj crkvi. Misu, prvu nakon sedam godina u toj župi, predvodio je prnjavorski župnik mons. Vlado Lukenda. Svetkovinu su proslavili i banjolučki trapisti u svojoj samostanskoj crkvi. Misu u zajedništvu s ocima trapistima i više svećenika predvodio je ovogodišnji mladomisnik banjolučke biskupije Oliver Busse, a propovijedao je vikar banjolučke biskupije dr. Miljenko Aničić.
U župama Dolina i Sokoline, koje toga dana slave svoj župni god, nije se nažalost ni ove godine smjela slaviti misa, čak niti na ruševinama crkava.